Thomas Gulbrandsen og Hallvard Gulbrandsen anket nederlaget i Borgarting lagmannsretts dom. Og anken, som gjelder rettsbruken, er nå tillatt fremmet for Høyesterett.

I to år kunne journalist Thomas Gulbrandsen og hans far Hallvard Gulbrandsen kunnet glede seg over å bli frifunnet i Oslo tingrett for misbruk av innsideinformasjon. Denne dommen ble i september i fjor opphevet.

- Umulig å fastslå
De to var tiltalt for innsidehandel og tilskyndelse til innsidehandel knyttet til (DNO)-aksjen i januar 2006. Begge ble frifunnet, fordi tingretten mente at selv om begge to solgte aksjer i forkant av publisering en negativ artikkel om (DNO) – en artikkel de hadde kjennskap til – så hadde artikkelen i deres oppfatning ikke potensial til å påvirke kursen mellom to til ti prosent, noe tingretten mente måtte være en minimumsgrense.

Tingretten mente at ordet merkbart måtte tolkes som at kurspåvirkningspotensialet måtte være mellom to og ti prosent. Lagmannsretten kom til at tingretten hadde misforstått. Den mente at ordet merkbart, som kom inn etter en endring av lovteksten for å gjøre den norske ordlyden i tråd med EU-retten, ikke hadde endret rettstilstanden.

Tingretten påpekte i sin dom på at det var umulig å fastslå hvilken effekt artikkelen om usikkerheten knyttet til DNOs Irak-rettigheter ville ha på markedet. Lagmannsretten mente det ikke var relevant så lenge opplysningen er nok til at en fornuftig investor vil benytte seg av informasjonen som en del av grunnlaget for sine investeringer.

Ikke dømt for innsidehandel
Selv om den frifinnende delen av dommen mot Hallvard og Thomas Gulbrandsen ble opphevet, er de fortsatt ikke dømt for innsidehandel i (DNO)-aksjen.

Ettersom anken nå skal opp til behandling i Høyesterett, er skyldspørsmålet ennå ikke endelig avgjort rundt seks år etter at handlene fant sted.

I den opprinnelige straffesaken i 2009 ble Thomas Gulbrandsen dømt for innsidehandel i Sinvest-aksjen og den delen av dommen er rettskraftig.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.