- Relasjonen mellom Norge og Kina er dessverre på frysepunktet. Jeg har fra dag én sagt at min viktigste oppgave er å forsøke å normalisere forholdet, sier utenriksminister Børge Brende til Dagens Næringslivs fredagsutgave.

Etter fem uker i stillingen som utenriksminister erkjenner han at konflikten stikker dypere enn han trodde.

– Jeg har hatt et veldig nært forhold til Kina de siste årene, og har hatt hyppige møter med politiske toppledere. For bare åtte uker siden satt jeg i middag med Kinas statsminister Li Keqiang. Vi var ti personer rundt bordet og diskuterte globale utfordringer. Nå er situasjonen en helt annen, sier Brende.

– Man kan være noe overrasket over hvor dypt dette sitter. Kineserne kommuniserer at de ser på saken som alvorlig, legger han til.

Skyggediplomati
Den politiske kontakten med Kina har hanglet siden Nobels fredspris ble delt ut til Liu Xiaobo i 2010.

– De diplomatiske prosessene kan ikke foregå i fullt flomlys. Fordi medieoppmerksomheten allerede skaper problemer, velger jeg å holde strategiene for meg selv.

Brende håper han innen de neste årene får møte de kinesiske toppene igjen.

– Hvis jeg hadde hatt mulighet til det, hadde jeg satt meg på første fly til Beijing i morgen. Men det kommer ikke til å skje med det første, erkjenner Børge Brende overfor DN.

Les hele saken i fredagens utgave av Dagens Næringsliv på papir, Ipad eller som e-avis.

E-avisen kan du kjøpe her fra klokken 22.

Tidligere miljøvernminister Erik Solheim tok i en kronikk i DN i forrige uke til orde for at Brede måtte få jobbe i fred for norske medier, noe som skapte reaksjoner:

<b>- Han kan ikke ha tenkt seg om!</b>

Les Solheims kronikk her: Kinafloken (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.