Det er ikke lønnen som lokker folk til Stortinget, skal vi tro Sivert Bjørnstad (Frp), Torstein Tvedt Solberg (Ap) og Tone Wilhelmsen Trøen (H). Men særlig unge ferske representanter kan glede seg over et solid lønnshopp.

Fra 100.000 til 841.500 kr
En stortingsrepresentant tjener 841.500 kroner i året. For de fleste nye representantene er det en liten oppgang fra tidligere. I gjennomsnitt hadde de 76 nye representantene, medregnet de ni som møter som fast vara for de nye statsrådene, en årslønn i fjor på rundt 690.000 kroner. Det er godt over en norsk snittlønn, som i 2012 lå på 368.000 kroner.

– Nå skal jeg i hvert fall invitere noen av mine studentvenner på middag, sier Torstein Tvedt Solberg (28).

Han er nyslått representant for Ap. Før var han student og deltidsarbeidende med inntekt i 100.000 kroners-klassen. Unntaket var en kort og bedre betalt økt som politisk rådgiver for næringsminister Trond Giske.

Nå blir det mer penger – både på den ene og andre måten. Solberg får lønn. Han skal dessuten stelle med de store pengene som medlem av Stortingets finanskomité.

– Det var det jeg ønsket meg, sier han.

Fra sykepleie til Stortinget
Tone Wilhelmsen Trøen (47) har gått ned i lønn før. Nå blir det opptur.

– Jeg har jobbet mange år i næringslivet – med personalledelse. Så hoppet jeg av. Jeg utdannet meg til sykepleier og var ferdig i 2011. Det var heller ikke for pengenes skyld, jeg har alltid vært interessert i helse- og omsorgsspørsmålene.

De siste årene har hun kombinert politikken med sykepleierjobb på Ahus.

Frps Sivert Bjørnstad (22) er Stortingets yngstemann.

– Jeg har jobbet med politikk siden jeg var 14. I hovedsak helt uten lønn, sier Bjørnstad. Økonomistudenten kaller kompetanse og kunnskap for sine politiske hjertesaker.

Om stortingslønn i 800.000-klassen er for mye eller for lite? Her er de tre fra ulike partier forbausende godt i takt.

– Lønnen er grei. Og jeg skal jobbe for pengene. Dette er jo ingen ni til fire-jobb, sier Aps Solberg.

Berg-Hansen rikest
Venstres nye representanter hadde lavest snittlønn, på 634.000 kroner, mens Arbeiderpartiets nye representanter tjente 743.000 før skatt. Klart rikest av de nye representantene er Lisbeth Berg-Hansen (Ap), som har vært fiskeriminister i fire år og nå er innvalgt på Stortinget for første gang. Hennes inntekter stammer i stor grad fra eierskap i fiskeribedrifter, og om hun vil bli særlig fattigere av å sitte på Stortinget er nok tvilsomt.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.