Han lovet også å gjøre slutt på den partipolitiske skyttergravskrigen i Washington.

Noen uker inn i presidentgjerningen har han problemer med å få til begge ting på én gang.

Obama mener det trengs en ny og kraftig stimuleringspakke for amerikansk økonomi, og han har engasjert seg personlig for å samle tverrpolitisk støtte. Hittil har han hatt begrenset suksess. Den republikanske minoriteten i Kongressen mener pakken er for stor, at den inneholder for lite skattelette og at den favoriserer særinteresser.

Denne uken har Obama appellert direkte til det amerikanske folk gjennom intervjuer, taler og avisinnlegg. Hvis ikke Kongressen handler raskt, kan det gå fra "krise til katastrofe", mener presidenten.

Obama er verdens mektigste mann, men han er langt fra allmektig i Washington. Obamas krisepakke er ikke hans, den er sydd sammen av mektige komitéledere i Representantenes hus og Senatet. Den inneholder mange prosjekter som skal vise at de folkevalgte "gjør noe" for sine hjemstater. Den har også mer enn et anstrøk av økonomisk nasjonalisme, med et "Buy American"-pålegg om at det skal brukes amerikanske produkter i kriseprosjektene.

Det er bred enighet om at en ny krisepakke er nødvendig, og sannsynligvis vil den bli vedtatt i løpet av noen få dager. Underveis skal det drives omfattende politisk hestehandel i den amerikanske nasjonalforsamlingen, med presidentens kvinner og menn som aktive deltagere fra sidelinjen.

Sett utenfra kan vi bare håpe på at Obama bruker sin politiske kapital på å renske pakken for proteksjonisme. Hvis lovgiverne i verdens største økonomi reiser handelshindre, kan andre land følge samme spor. Resultatet kan bli ødeleggende handelskriger. Da er veien virkelig kort fra krise til katastrofe.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.