John Fredriksen nekter å godta skattesmell på 1,5 milliarder kroner for å ha flyttet Seadrill-selskaper til Svalbard.

Nå stevner han staten, og mener Stortinget har vedtatt skatteregler som strider mot grunnloven, skriver Dagens Næringsliv.

Tidspunktet for når Seadrill Norge flyttet til Svalbard kan ifølge DN avgjøre om riggselskapet må betale skattesmellen på 1,5 milliarder kroner ilagt av Skatt Vest.

Formelt er John Fredriksen både konsernsjef og styreleder i Seadrill, i tillegg til at hans selskap Hemen Holding er hovedaksjonær med rundt 25 prosent av aksjene.

Seadrill er verdens største riggselskap, og er den viktigste forkl#229en på Fredriksens eventyrlige formuesvekst de siste årene.

Kastet ut
Etter at norske riggselskaper hadde surfet på de svært gunstige skattereglene for rederier i årevis, ble riggeiere kastet ut av ordningen i 2006.

Det var bakgrunnen for at Seadrill besluttet å flytte fire rigger og en nybyggingskontrakt til Svalbard, hvor bedrifter skattes langt mer fordelaktig enn på fastlandet. På kort tid ble Seadrill Norge, med en mann ansatt i Longyearbyen, Svalbards største skattyter.

I 2008 var skattesatsen på Svalbard 16 prosent. Som følge av Seadrills flytting ble satsen to år senere hevet til 28 prosent for selskaper som Seadrill.

Møtes i mai
John Fredriksens advokat Bettina Banoun i Wiersholm mener Stortingets lovendring som åpnet for å ilegge exitskatt med tilbakevirkende kraft, er i strid med grunnloven.

– Full exitbeskatning er meget inngripende. Å anvende en lov som ble vedtatt på slutten av 2008 på en utflytting som fant sted ved starten av 2008 er i strid med både grunnloven og Den europeiske menneskerettighetskonvensjon. Plenumsdommen om rederiskatten viser at Høyesterett ikke godtar denne typen tilbakevirkende lovgivning, sier Banoun til Dagens Næringsliv.

I mai møter hun for Seadrill og John Fredriksen i Oslo tingrett.

Staten mener Skatt Vests vedtak er riktig og at beskatningen er korrekt. Kommunikasjonsdirektør Bodil Kjelstrup i Skatt Vest sier at hun ikke har anledning til å kommentere enkeltsaker.

Les også: Svalbard ikke lenger noe skatteparadis
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.