Frps leder Siv Jensen ønsker å fjerne dagens handlingsregel. Selv om Erna Solberg står fast på at hennes regjering vil følge den, mener Jensen at Høyre ikke kan kreve at den skal følges i en eventuell borgerlig regjering.

– Erna Solberg er ikke i posisjon nå til å bestemme hvordan en regjeringsplattform skal se ut etter valget. Klarer vi å vinne valget, skal vi sette oss ned og forhandle. Jeg mener at alt er åpent for forhandlinger inntil vi er ferdig med valget, sier Siv Jensen til Adresseavisen.

Hun hevder at ingen regjering siden regelen ble innført i 2001 faktisk har fulgt den.

– Da regelen ble innført i 2001, lå det føringer på at pengene skulle brukes til investeringer, forskning og skattelettelser. Siden den gang har ingen regjering fulgt regelen. I stedet har det utviklet seg kreative metoder for å komme unna regelen, ved at man har plassert flere milliarder utenfor statsbudsjettet, mener hun.

Handlingsregelen innebærer at man ikke kan bruke mer enn 4 prosent av realavkastningen fra oljefondet over statsbudsjettet, men Jensen mener det blir feil å ha en slik statisk regel.

– Det er kunstig å sette en krittstrek for pengebruken. Den streken eller den balansen må man finne basert på prognosene for norsk økonomi fra ett år til et annet, sier hun.

Høyres finanspolitiske talsmann Jan Tore Sanner sier til avisen at han er åpen for en diskusjon om hvordan handlingsregelen skal praktiseres, men ikke for å bruke mer penger fra oljefondet. (©NTB)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.