Hvert år dør trolig mer enn en million sjøfugl og over hundre tusen marine pattedyr over hele verden på grunn av søppel. 15 miljøvernministre på høynivåmøte i Bergen skal finne en løsning.

Internasjonale miljøorganisasjoner krever at statsrådene iverksetter tiltak for å redusere forsøplingen av havet med 40 prosent innen 2020 og ha full stopp innen 2035, skriver Dagsavisen fredag.

Organisasjonene krever at bruk av plastemballasje- og plastposebruk skal reguleres, strengere krav til resirkulering, strandopprydning og et forbud mot forsøpling fra skip.

OSPAR-konvensjonen, som er et forum som skal beskytte Nordøst-Atlanteren og ressursene der, har drevet overvåking av strandsøppel i mange år.

Men i Norge har ikke overvåkingen vært prioritert.

– Norge er bakpå, erkjenner seksjonssjef Eva Degre i Direktoratet for naturforvaltning. Norske myndigheter vet lite om hvilke konsekvenser forsøplingen får for dyr som lever langs norskekysten.

Fra 2003 til 2006 ble 44 eksemplarer av sjøfuglen havhest undersøkt ved Lista. I snitt hadde fuglene 51,8 biter plast i magen, med en vekt på totalt 0,36 gram.

– Dette er i grunnen det eneste som er gjort målrettet for å se på konsekvensene, sier Degre.

Nå skal søppelryddere ut på utvalgte strender på Svalbard, i Finnmark, Tromsø, Trøndelag og på Lista. De skal kartlegge omfanget og lete etter kildene.

– Nå skal vi se om våre strender er tilsvarende strendene i resten av Europa og om det er andre kilder til søppel her enn der, sier Degre.

Les også: Grønlandsisen smelter i rekordfart (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.