Mona Høiness gikk seirende ut av kampen om millionene etter det velstående ekteparet Urdahl.

Åtte av familiemedlemmene til Per Urdahls bror reagerte på at hele arven etter det barnløse ekteparet havnet hos advokatkjendis Mona Høiness og ikke hos dem selv. Derfor saksøkte de Høiness. Nå har de tapt saken.

- De må gjerne anke, men testen blir om de har råd til å kaste 2,5 millioner kroner til ut av vinduet, sier Mona Høiness til DN.no.

Saksøkerne mente at Synnøve Urdahl var betydelig mentalt svekket da testamentet ble opprettet, og at det ikke var usannsynlig at hennes sinnstilstand innvirket på testamentets innhold. I tillegg mente de at Høiness isolerte Synnøve Urdahl på en slik måte at den eldre damen ble avhengig av henne.

Retten skulle, i tråd med arveloven, vurdere om Synnøve Alver Urdahl hadde det som kalles «testasjonskompetanse» da testamentet ble satt opp og undertegnet i 2007. Ifølge loven skulle testamentet kjennes ugyldig dersom det ble ført bevis for at enken var sinnsyk eller sjelelig svekket da testamentet ble utformet og at dette var årsaken til hennes disposisjoner.

- Jeg har vært nærmeste pårørende i alle disse årene, og jeg fikk tidlig høre at jeg har vært som en datter, sier Høiness.

- Testamentet fremstår som rimelig
I dag kom dommen:

«Synnøve Alver Urdahls testament av 20. februar 2007 er kjent gyldig, og legges til grunn når dødsboet etter Synnøve Urdahl skiftes.», ifølge Oslo Byfogdembete.

Retten skriver at disposisjonene i testamentet fremstår som naturlig og rimelig og i samsvar med det Synnøve Urdahl selv ønsket.

Urdahls slektninger må selv dekke sine saksomkostninger dersom dommen blir stående. Ifølge omkostningsoppgaven som ble presentert for retten, har advokat Fred Arne Gade fakturert til sammen 2,2 millioner kroner på vegne av slekningene. I tillegg kommer drøyt 70.000 kroner til utgifter til sakkyndige vitner. Mona Høiness´ advokat, Mette Yvonne Larsen, har på sin side fakturert 733.000 kroner, noe tapende part også må dekke.

Dermed har Urdahls slekninger så langt tapt rundt tre millioner kroner i kampen om arven på rundt 100 millioner.

- Håper de ikke har råd til å anke
- De har nå 2,5 millioner kroner i baklengs. Det er ganske mye penger. Vi håper de ikke har råd til anke denne dommen, fordi vi ønsker å være ferdig med denne saken, sier Høiness' advokat Mette Yvonne Larsen til DN.no.

Ifølge advokaten er Høiness veldig klar for å legge denne saken bak seg.

- Ikke minst slippe å bli hengt ut i pressen, sier Larsen.

Larsen peker på at retten kom frem til at det ikke er noen brudd på formkravene.

- Retten har kommet frem til at det her var snakk om oppegående mennesker. Rundt påstandene om at Synnøve skal ha vært dement eller senil avviser retten dette. Hun har overhodet ikke vært senil eller dement, men en eldre dame har rett til å gi bort ting til de hun måtte ønske, sier Larsen til DN.no.

DN.no har ikke lykkes i å få en kommentar fra Urdahl-slektningenes advokat Fred Arne Gade.

Saken oppdateres.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.