Verdens mest kjente hedgefondforvalter, George Soros, har rundet 80 år, men er en mer aktiv samfunnsdebattant enn noensinne. Han er i eliteklassen blant verdens filantroper og har et svært bredt politisk engasjement.

Det var George Soros og hans Quantum-fond som spekulerte det britiske pundet i senk i 1992, og som gjorde Soros kjent.

Dagens Næringsliv møtte George Soros hjemme i rikmannslandsbyen Bedford en times kjøretur utenfor New York i forbindelse med en lunsj investoren hadde med Norges næringsminister Trond Giske.

Kritisk til både Kina og USA
Soros er kritisk til både Kinas og USAs valutapolitikk. Soros, som er en av demokratenes største pengegivere, levner president Obama få sjanser til å få orden på de offentlige amerikanske finansene.

Han mener finanspolitiske stimulanser ville ha vært å foretrekke fremfor kvantitative lettelser, fordi de ikke ville hatt de skadelige sideeffektene som kvantitative lettelser har. Men det ifølge Soros er politisk umulig å gjennomføre på grunn av suksessen til det republikanske partiet, som er motstander av slike stimulanser.

- Det republikanske partiet vil i sin helhet videreføre skattelettelsene som president George Bush gjennomførte. Obama vil videreføre skattelettelsene for inntekter opptil 250.000 dollar, men ikke over det. Jeg tror den republikanske seieren vil gjøre det umulig for Obama å kjempe mot den republikanske politikken, sier Soros til DN.

Stoltenberg lytter
George Soros har en høy stjerne i Norge, og statsminister Jens Stoltenberg lytter til rådene fra Soros i arbeidet med klimaforhandlingene.

Nå gir Soros også Norge råd om plasseringen av oljeformuen.

I lunsjen med Giske ble en rekke temaer tatt opp, blant annet investeringsmuligheter for Statens pensjonsfond utland

- Vi diskuterte situasjonen i verden. Vi så på investeringsmuligheter. Vi diskuterte den makroøkonomiske situasjonen litt, og investeringsmuligheter for det norske statlige investeringsfondet, sier Soros.

Han ønsker imidlertid ikke å si noe om hvilke områder eller sektorer som ble diskutert.

- Enorm kompetanse

Giske legger overfor DN ikke skjul på at han satte stor pris på samtalene med Soros. Det var næringsministeren som hadde tatt initiativet til lunsjen.

- Delvis har han en enorm kompetanse, ikke bare som investor, men også som analytiker. Han har skrevet flere bøker og er en ivrig samfunnsdebattant på det økonomiske området. Han har unik kunnskap om amerikansk økonomi, konjunkturer og politikk. Også er det den andre siden, filantropen. Han bruker mye av sine midler til å skape sosial utvikling og til å investere i miljøteknologi, og det synes jeg er spennende fordi det stemmer veldig overens med den norske strategien, sier Trond Giske til Dagens Næringsliv.

Les også: - Alle tjener på valutakrigen

- Tyskland kan gi xenofobi

Tjente 11 mrd. på tre måneder
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.