- Ved å oppnevne dette utvalget ønsker Regjeringen å få belyst finansmarkedets virkemåte, årsakene til finanskrisen og hva vi kan gjøre for å sikre et forsvarlig regelverk for finansmarkedene i fremtiden, sier finansminister Kristin Halvorsen.

I dag ble det såkalte Finanskriseutvalget oppnevt av kongen i Statsråd, og det er FAFO-leder Jon Hippe som skal lede gruppen.

- Det er en krevende jobb, men det blir spennende å koble oss på det som skjer andre steder. Hva gjorde Norge annerledes enn andre land - og hva gjør vi nå? Jeg er litt praktiker og litt teoretiker, men det viktigste er ikke hva jeg har å bidra med, men hva vi i utvalget kan få til sammen. Vi er en mangfoldig gjeng med bred kompetanse, sa Jon Hippe da han møtte pressen i vandrehallen i Stortinget idag.



- Vi er litt tidlig ute. Finanskrisen er ikke over ennå, vi står midt oppe i den, og det er litt tidlig å oppsummere. Men utvalget skal jobbe i halvannet år fremover - ut 2010, så de har god tid på seg, sier finansminister Kristin Halvorsen.

Tror Norge kan påvirke
Hun gleder seg over at finanskrisen allerede har ført til endringer, blant annet den pågående kampen mot skatteparadiser. Og i likhet med Jon Hippe tror hun at også Norge kan ha innflytelse ut over Norges grenser.

- Små land har hatt innflytelse før. Jeg tror vi kan ha mulighet til å påvirke internasjonale reguleringer, sier Hippe.

Finanskriseutvalget er så bredt sammensatt for å gi styrke og legitimitet, forklarer Halvorsen.

- Derfor inkluderer vi representanter fra næringen, arbeidslivets parter, forbrukerorganisasjoner, myndighetene og akademia, sier hun.

- Vi har i løpet av det siste året sett hvor galt det kan gå når finansmarkedene er utilstrekkelig regulert. Vi må være sikre på at vi forstår hva som er de grunnleggende årsakene til den internasjonale finanskrisen. Bare på den måten vil vi være i stand til å identifisere de mangler ved dagens regulering som har bidratt til utviklingen av krisen, og dermed kunne sørge for en bedre regulering i fremtiden, sier Kristin Halvorsen.

Vil analysere bobler
Utvalget skal også se på hva som har vært årsak til oppbyggingen av bobler i markedene, blant annet i boligmarkedet. Videre skal utvalget gi en beskrivelse av hvilke internasjonale initiativer som bør forsterkes og hvordan man på nasjonalt, europeisk og globalt nivå best mulig kan arbeide for å motvirke tilsvarende kriser.

Utvalget skal avgi sin utredning til Finansdepartementet innen 31. desember 2010.

- Vi tar sikte på å invitere til debatt underveis. Vi skal ikke bare utrede, men også lytte, sier Jon Hippe.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.