Mandag skal tusenvis av departementsansatte igjen på jobben, men den kraftige eksplosjonen i regjeringskvartalet fredag gjør at nesten alle departementene er rammet.

- Vi har ennå ikke oversikt over skadene på bygningsmassen i regjeringskvartalet. Noen bygg er sterkt skadet, mens det er håp om at noen av byggene som er mindre skadet kan bli tilgjengelig forholdsvis raskt, sier fornyings-, administrasjons og kirkeminister Rigmor Aaserud i en kommentar.

Alle departementer vil mandag være på plass i midlertidige lokaler. De første dagene vil hvert enkelt departement ha ansvar for å finne kontorplasser til sine ansatte. Det vil i første rekke gjøres ved å utnytte ledig plass i direktorater og etater, og ledige plasser i forbindelse med ferieavvikling.

Tar i bruk ferieledige pulter
- For i morgen har de berørte departementene veldig midlertidlige lokaler, typisk i underliggende etater, sier senior kommunikasjonsrådgiver Ann Kristin Lindaas i Fornyings-, administrasjons- og kirkedepartementet (FAD) til DN.no søndag.

- Vi jobber også med å finne midlertidlige kontorlokaler på lengre sikt. Departementene vil melde inn sitt behov til Fornyings-, administrasjons- og kirkedepartementet og så må vi finne ut hvem som skal være hvor. Vi har oversikt over ledige lokaler i Oslo, sier Lindaas

Statsbygg har jobbet på spreng i helgen for å fremskaffe oversikt over mulige midlertidlige lokaler til byråkratiet.

- Vi har satt sammen en oversikt over egnede muligheter i Oslo. Den har vi sendt over til FAD igår kveld. De vil nå samordne og koordinere departementenes behov, sier kommunikasjonsdirektør Hege Njaa Rygh i Statsbygg til DN.no søndag. Hun forteller at listen over ledige lokaler inneholder muligheter for arbeidsplasser for 6000 personer. Det vil gi departementet mye å velge i. Njaa Rygh anslår at departementenes behov vil være midlertidlige kontorplasser til rundt 2000 personer.

- Så det er flere muligheter her. Vi har plukket ut de som kan være mest egnet etter det vi antar er departementenes behov, sier hun. Hun sier at listen over de ledige kontorlokalene varierer i størrelse. De største lokalene kan ta opptil 1500 personer på ett og samme sted.

Klare til å vurdere bombeskadene
Statsbygg er også ansvarlig for de bombeskadede bygningene i regjeringskvartalet. Statsbygg vil gå inn og vurdere skadeomfanget straks byggene blir frigjort av politiet.

- Vi har ikke ennå fått tilgang til området, men når politiet gir oss mulighet til å gå inn er det første vi vil gjøre å sikre området så ryddingen kan komme igang. Så begynner tilstandsvurderinger hvor vi vil sjekke skader på fundamentering og konstruksjon. Vi håper det kan ta kort tid før vi kan gå inn, men oversikt over hele bygningsmassen og hva man må gjøre kan ta tid, sier kommunikasjonsdirektør Hege Njaa Rygh i Statsbygg til DN.no søndag.

Blir bedt om å holde seg hjemme
Alle departementene vil være fullt operative mandag morgen, men ikke alle departementsansatte vil måtte gå på jobb. De forskjellige departementene har gitt sine ansatte råd om hvordan de skal forholde seg den nærmeste tiden. Justisdepartementets ansatte blir bedt om å holde seg hjemme foreløpig.

"Som dere sikkert vet, er H-blokken og R4 ødelagt som følge av bombeeksplosjoner. Vi ber derfor om at dere ikke møter på jobb i Regjeringskvartalet mandag 25. juli. Bare noen få i ledelsen vil samles fra kl 0800 etter innkalling", står det å lese på departementets nettsider.

Les også: - Regjeringen er operativ

Resultatløs razzia på Rødtvet (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.