- Norsk Tipping AS har i perioden 2000-2007 gjennomført flere disposisjoner som ikke anses å være i tråd med Stortingets vedtak og forutsetninger. Dette har medført at inntektene fra pengespill ikke fullt ut har kommet fellesskapet til gode.

– Det er svært viktig at Norsk Tipping forvalter spillinntektene på en god måte for å kunne ivareta rollen som politisk virkemiddel på pengespillområdet, sier riksrevisor Jørgen Kosmo i en pressemelding.

Sjefen fikk for stort handlingsrom
Mangelfull oppfølging fra styret har ifølge Riksrevisjonen ført til at tidligere administrerende direktør i flere saker fikk større handlingsrom enn det styret formelt sett burde akseptert.

Det stormet rundt Reidar Nordby jr. etter at det ble kjent at han hadde unndratt 380.000 i beskatning for gartnertjenester. Fra 2000 til 2007 mottok han 52.000 kroner i året for stell av hagen, men 90 prosent av beløpet ble aldri innrapportert til ligningsmyndighetene.

Spesialrådgiver
Nordby trakk seg som sjef for Norsk Tipping, men svært mange var kritiske til at han fikk fortsette som spesialrådgiver i selskapet, med en årslønn på rause 1,7 millioner kroner.

Nordby jr krevde ifjor høst tre-fire millioner kroner av sin tidligere arbeidsgiver. Nordby fremmet kravet som en kompensasjon fordi han mente Norsk Tipping ikke hadde hjulpet ham med arbeidsoppdrag i tråd med en avtale som inngått da han sluttet.

- Internt forhold
- Riksrevisjonen finner det også uheldig at styreleder alene fikk fullmakt fra styret til å følge opp varslersaken overfor administrerende direktør. Grunnen til dette er at gartneravtalen syntes å være et internt forhold mellom styreleder og administrerende direktør, og at problemet var knyttet til en avtale styrelederen selv hadde utformet, ifølge Riksrevisjonen.

Uten departemental føring
Riksrevisjonen er kritisk til at Norsk Tipping i årene 2000-2007 benyttet om lag 620 millioner kroner til sponsing og profilering, uten at Kultur- og kirkedepartementet har lagt føringer for sponsorvirksomhetens omfang.

Selskapet har brukt disse midlene i tillegg til det ordinære markedsføringsbudsjettet

I tilfeller der selskapet har testet nye spill eller prøvespill, har Norsk Tipping ikke oversikt over hvilke beløp det er prøvespilt for.

Selskapet har heller ikke oversikt over hvorvidt prøvespill har gitt gevinst, ifølge rapporten

Norsk Tipping har heller ikke hatt retningslinjer for hvordan eventuelle gevinster skal håndteres, påpeker Riksrevisjonen, som også bemerker at sporbarheten i selskapets regnskaper har vært mangelfull.

Kjente ikke regelverket
Norsk Tipping får også kritikk for ikke å ha kjent godt nok til gjeldende regelverk og finansielle utfordringer knyttet til datterselskapene Fabelaktiv AS og Spilleverden AS samt den felles kontrollerte virksomheten Buypass AS

I strid med EØS-reglene har Norsk Tipping gitt rentefrie lån og ettergitt lån som har gitt datterselskapene og den felles kontrollerte virksomheten fordeler av morselskapets disposisjoner.

Ved en aksjekjøpsordning i Buypass AS har de ansatte tjent vesentlige beløp på Norsk Tippings kjøp fra selskapet, framgår det av rapporten.

Norsk Tipping er Norges 13. største bedrift, se hele DN500-listen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.