Vin, brennevin og elektronikk er ventet å bli blant «vinnerne» når vi nå for alvor starter julegaveinnkjøpene.

I løpet av den kommende måneden skal vi svi av 40 milliarder kroner. 12,5 av milliardene tilskrives julehandelen. Mest bruker Oslos innbyggere, minst bruker de som bor i Aust-Agder.

Vi begynner så smått med juleinnkjøpene den siste uka i november, men først fra midten av desember setter vi inn femtegiret. Det er fra rundt 12. desember at butikkene for alvor merker omsetningsøkningen.

Økning
Ifølge beregninger Handels- og Servicenæringens Hovedorganisasjon (HSH) vil vi bruke 4 prosent mer i årets julehandel enn hva vi gjorde i fjor. Det til tross for at det også i fjor var en 4 prosents økning. HSH anslår at det vil bli handlet for 40 milliarder kroner i desember, hvorav julehandelen utgjør 12,5 milliarder.

– Vi er fortsatt inne i en konjunkturoppgang som startet høsten 2003 og som vi venter vil fortsette et stykke inn i neste år, sier informasjonssjef Jarle Hammerstad i HSH til NTB.

De to rentehevingene vi har hatt i år tror ikke HSH vil gi de store utslagene på folks handlevaner. Da var det større utslag under strømkrisen i 2002. Den slo til i midten av desember og satte på bremsene i folks forbruk akkurat i det julehandelen skulle starte for alvor.

Gull og elektronikk
Julehandelen er viktig for alle bransjer, men for gullsmedbransjen og til dels sportsutstyrsforretningene er den alfa og omega. Gjennomsnittlig utgjør desemberhandelen 30 prosent av årsomsetningen i gullsmedbransjen, for enkelte så mye som 40 prosent, ifølge administrerende direktør Ingebjørg Alfsen i Norges Gullsmedforbund.

Ifølge beregninger Kvarud Analyse har gjort for HSH vil vi kjøpe julegaver for 480 millioner kroner hos gullsmedene i år. I sportsbutikkene vil vi trolig legge igjen nærmere en milliard i julegaver.

Men også for elektrobransjen er månedene rundt jul livsviktige. Hammerstad sier at dette er en av bransjene hvor det er ventet at veksten vil være størst. Det til tross for at fjoråret var et rekordår når det gjaldt salget av såkalt forbrukerelektronikk. Ulike dataspill, mp3-spiller, flatskjerm-tv’er og dippedutter til kjøkkenet er i vinden som aldri før.

Vin og brennevin er også gaver mange kan vente å finne under treet i år, ifølge Hammerstad. HSH venter en vekst i polsalget.

– Men særlig tror vi at ankomstsalget ved flyplassene vil slå ut. At man kan kjøpe tollfrie varer ved ankomst er noe som er nytt denne julen, sier han.

Mest i Oslo
Hver og en av oss vil trolig bruke rundt 8.700 kroner i desember. 2.700 av kronene tilskrives julehandel. Analysen fra HSH viser at de som bor i Oslo bruker mest i forbindelse med julen, 3.500 kroner hver. Nummer to på skalaen er Akershus’ innbyggere hvor hver og en sannsynligvis vil bruke 3.000 kroner på juleinnkjøp.

Mest forsiktig i pengebruken før jul er innbyggerne i Aust-Agder hvor det er beregnet en julehandel på 1.900 kroner per innbygger. I Sogn og Fjordane tror HSH at beløpet vil ligge på 2.000 kroner.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.