Både styreleder Siri Hatlen og styrets nestleder Martin Mæland kom i mindretall da styret ansatte tidligere Ap-politiker Rune Olsø som ny toppsjef i Entra, skriver Adresseavisen.

Mindretallet som utgjorde tre av styrets sju medlemmer, ønsket ikke Olsø ansatt. Andre kandidater var bedre kvalifisert for jobben, mente de.

Mindretallet følte at de ikke lenger kunne samarbeide med resten av styret og tok derfor kontakt med selskapets eier, Næringsdepartementet.

I praksis skal de ha gitt eieren, departementet, et ultimatum, det vil si bedt eieren velge mellom mindretallet og flertallet i Entra-styret, skriver Adresseavisen.

Orienterte

Siri Hatlen sier til NTB at hun ikke er kjent med at noen har stilt ultimatum.

– Det jeg har gjort er å orientere eieren om at ansettelsen av ny direktør har vært en krevende situasjon for styret. Det er en normal framgangsmåte for en styreleder, sier Hatlen til NTB.

Hun sier hun nettopp er blitt orientert om at det vil bli oppnevnt settestatsråd for næringsminister Trond Giske i denne saken, og at hun avventer dialog med eieren når den nye settestatsråden er på plass.

Hatlen presiserer at hun ikke har konsultert, men informert, eieren om den krevende situasjonen som oppsto i forbindelse med ansettelse av ny administrerende direktør

– Det er styreleders ansvar at styret fungerer samlet, sier hun.

Ba om habilitetsvurdering

Nærings- og handelsdepartementet opplyste fredag at statsråd Trond Giske i april ba lovavdelingen i Justisdepartementet om å vurdere hans habilitet i håndteringen av eierskapet i Entra. Dette var i forbindelse med at Rune Olsø ble konstituert som konsernsjef. Lovavdelingen konkluderte med at Giske ikke er inhabil i håndteringen av Entra på generelt grunnlag, men vil være inhabil i saker hvis avgjørelsen innebærer «særlig fordel, tap eller ulempe» for Olsø, ifølge pressemeldingen.

Næringsminister Trond Giske viser til at ansettelse av konsernsjef normalt ikke vil skape behov for beslutninger i departementet, siden dette er en sak som styret etter aksjeloven har det fulle ansvaret for. Dette inkluderer fastsettelse av lønns- og arbeidsvilkår.

– I kjølvannet av ansettelse av ny konsernsjef i Entra har det likevel oppstått spørsmål som departementet som eier må kommentere og håndtere, spørsmål hvor jeg er inhabil. Jeg har derfor bedt om at det blir oppnevnt en settestatsråd for meg i disse sakene, sier Giske.

– Fikk tilbud

Nyansatt toppsjef Rune Oslo i Entra sier han som ansatt forholder seg til styret som organ.

– Jeg fikk et tilbud fra styret som jeg har takket ja til. Utover det henviser jeg alle spørsmål om styrets beslutning til styreleder, sier nyansatt toppsjef Rune Olsø.

Til NRK sier lederen for Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité, Anders Aanensen (Frp), at han lurer på om statsråd Trond Giske har sjekket kompetansen til styret i Entra.

– Hele denne saken virker veldig spesiell. Det er jo statsrådens ansvar å utpeke et styre som har den nødvendige kompetansen til å løse oppgavene i et så stort og viktig selskap som Entra er. Jeg synes dette fremstår som veldig lite profesjonelt, sier Aanensen. (©NTB)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.