Da kommunestyret i Hemnes kommune skulle vedta å investere 84 millioner kroner i amerikanske kommuneobligasjoner gjennom Terra, var den engelske versjonen lagt ved som vedlegg. Men den var det få som brydde seg om.

Istedet valgte kommunestyrerepresentantene å stole på den norske versjonen. Kommunestyret var nær ved å utsette hele saken - bare én stemme manglet. Vedtaket ble likevel gjort, forteller ordfører Kjell-Idar Juvik til DN.no.

- Vi skulle selvfølgelig sett på den engelske versjonen. Vi forutsatte at den var den samme på norsk, men jeg er skuffet over at ingen i kommunestyret oppdaget det.

- Uten risiko
- Den engelske versjonen lå med som et vedlegg. I saksutredningen fra administrasjonen var det poengtert at det ikke var risiko, og den var basert på den norske versjonen. Det som er uheldig er at ingen studerte nøyaktig den engelske versjonen, sier Juvik.

Allerede på side to i den engelske versjonen av investeringsprospektet er det satt av en hel side for å fortelle om risikoen ved investeringen. Blant annet står det at investeringen bare er passende for erfarne investorer og at hele investeringssummen kan gå tapt i visse tilfeller. I prospektet som er oversatt til norsk mangler denne siden.

Les:Spekulativt og ment for sofistikerte investorer

Fattet lit til Terra
- Det kommunestyret gjorde var at de fattet lit til det administrasjonen og Terra hadde presentert tidligere. Det er veldig synd i dag, konstaterer Hemnes-ordføreren.

Utelatelsen av advarselen bidrar bare ytterligere til at kommunen føler seg lurt av meglerhuset.

- Helt klart. Det er bakgrunnen for jeg tidligere har gått ut og sagt at vi har blitt lurt - at det kommer opplysninger i ettertid som vi ikke var klar over.

Han bedyrer at det ikke på noen måte er et forsøk på å berge seg selv.

- Dette er en sak som ligger tilbake til 2001, lenge før min tid som ordfører. Men jeg sitter med ansvaret nå, og da har jeg lyst til å rydde opp i dette. Vi ønsker å få fakta på bordet og at folk forstår hvorfor vi gjorde det. Vi har hatt tillit til og trodd på det som har blitt presentert skriftlig og muntlig fra Terra.



I den engelske versjonen står det: