Norsk presse gasser seg i spekulasjoner og lekkasjer dagen før den nye regjeringen rusler ut på Slottsplassen. Journalistene har kun igjen to av 18 poster før alle statsrådene er presentert (landbruk og miljø). Så gjenstår det å se om mediene er så godt orientert som de gir uttrykk for.

– Det er få overraskelser, nærmeste må være Thorhild Widvey. Det er i og for seg ingen stor overraskelse at hun blir statsråd, men få hadde ventet at hun skulle bli ny kulturminister, sier Jan Arild Snoen til NTB.

Minerva-journalisten er medlem av Høyre og var tidligere med i Fremskrittspartiet. Han kjenner derfor begge partiene godt.

Lite erf#229
Av statsrådene som hittil har vært nevnt, er det kun tre som har regjeringserf#229, ved siden av Solberg. Det gjelder utenriksminister Børge Brende, kulturminister Thorhild Widvey og mannen som trolig blir statsråd ved Statsministerens kontor, Vidar Helgesen.

– Når Frp aldri tidligere har vært i regjering og det er åtte år siden Høyre sist var, så er ikke det så rart. Dette er ikke en fersking-regjering, sier Snoen og viser til at mange av regjeringens medlemmer har lang fartstid fra Stortinget.

Dette gjelder ikke minst Høyres Jan Tore Sanner, som skal lede et «superdepartement» bestående av det gamle Kommunal- og regionaldepartementet og Fornyings- og administrasjonsdepartementet.

– Moderat Frp-lag
Frp-leder Siv Jensen ser ut til å ha plukket ut et mannskap som i velgernes øyne framstår som moderat, mener Snoen.

Fremskrittspartiets lag ser ifølge lekkasjene ut som følger: Siv Jensen (finans), Ketil Solvik-Olsen (samferdsel), Anders Anundsen (justis), Solveig Horne (barn og likestilling), Robert Eriksson (arbeid) og Tord Lien (olje og energi). I tillegg skal Hans Frode Asmyhr være høyaktuell som landbruksminister.

– I tillegg til å være moderat og samarbeidsvillig i regjering, må Frp ha noen på Stortinget som tar seg av grasrota. Da kan det være smart å ha Per Sandberg som parlamentarisk leder. Han er lojal mot partiledelsen samtidig som han kan appellere til kjernevelgerne, sier Snoen.

Men Sandberg sier nei: Per Sandberg vil ikke bli statsråd

En som derimot skal ha sagt ja til ministerpost, er Frps Sylvi Listhaug. Ifølge Trønder-Avisa og Aftenposten blir hun landets nye landbruksminister.

Ukjente
På Høyre-laget til påtroppende statsminister Erna Solberg finner vi Torbjørn Røe Isaksen (kunnskap), Ine Eriksen Søreide (forsvar), Elisabeth Aspaker (fiskeri) og Bent Høie (helse). I tillegg kommer altså Sanner, Helgesen, Widvey og Brende.

Ifølge lekkasjene til pressen skal Høyre 11 statsråder, mens Frp skal ha 7.

Det innebærer i så fall at Høyre skal ha både miljøministeren og næringsministeren.

Flere har regnet Bergens byrådsleder Monica Mæland som en sikker kandidat. Ifølge TV 2 blir det også henne som vil bekle næringsminister-taburetten. Nikolai Astrup, som til nå har vært Høyres energi- og miljøpolitisk talsmann, har også vært nevnt. Den erfarne stortingsrepresentanten Gunnar Gundersen fra Hedmark er en tredje kandidat som har vært mye framme.

Les også:
- Dette er noe av det pussigste de har gjort
Farlig enkelt
Slutter på dagen som KS-leder (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.