Sykefraværet i norske kommuner ligger i snitt på 10 prosent, men i de kommunale barnehagene er fraværet på 12 prosent.

Kommunalminister Liv Signe Navarsete (Sp) har ikke noen god forkl#229 på hvorfor det er slik.

– Det kan skyldes den sterke oppbyggingen av nye barnehager de siste årene, sier kommunalministeren til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Det samlede sykefraværet i kommunene var på 9,8 prosent i siste halvår i fjor og første halvår i år. Det er 0,1 prosentpoeng høyere enn de foregående tolv månedene. Egenmeldt sykefravær er 1,2 prosent, uendret sammenlignet med ett år tidligere.

Men i de kommunale barnehagene har fraværet økt fra 11,4 til 11,9 prosent. Innenfor pleie og omsorg er fraværet stabilt på 11,1 prosent, mens det i skolen er på 8,7 prosent.

Store sprik
Kommunalministeren er særlig overrasket over at det er så stor forskjell på sykefraværet i kommunene. Det er et sprik fra 2,6 til over 16 prosent fra beste til dårligste kommune.

– Dette tyder på at det er mulig å redusere sykefraværet betydelig. Dårlige kommuner må lære av flinke. Hvis vi klarer å redusere sykefraværet med 1 prosentpoeng, sparer kommunene inn 1,5 milliarder kroner, sier ministeren.

Navarsete viser til at sykefraværet i kommunene årlig koster det offentlige 21 milliarder kroner. 14 av disse milliardene må kommunene dekke selv, mens staten tar sju milliarder kroner av regningen.

Les også: Halverte sykefraværet (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.