Partiledelsen måtte pent gi sine reaksjoner på regjeringens utspill før den kunne skryte av egne vedtak gjennom det tre dager lange møtet. Men partileder Erna Solberg sier «velkommen etter» til Stoltenberg og synes det er flott at regjeringen setter Høyre-politikk ut i livet.

Hun mener flere av grepene som statsministeren lanserte, for lengst har vært foreslått av Høyre. Og hun oppmuntrer ham til å holde fast på tanken om at skattelettelser er bra.

– Så for all del, vi skal definitivt ikke surmule når regjeringen foreslår Høyre-tiltak. Selv om det tydeligvis var nødvendig å legge dette fram på en pressekonferanse midt under avslutningen av vårt landsmøte, sier Solberg.

Formuesskatt
Hun viser til at det å senke selskapsskatten bare er ett element i skatteregimet, og at Høyre er minst like opptatt av å få gjort noe med formuesskatten.

Nå vil Høyres tallknusere se nærmere på følgene av å stramme inn avskrivningsreglene i oljenæringen med tre milliarder kroner og gi fastlandsindustrien et tilsvarende beløp i skattelettelser.

– Men det er utvilsomt interessant at regjeringen nå gjør noe for å motvirke todelingen i norsk næringsliv. Noe nytt er likevel ikke dette. Vi foreslo senest i vårt alternative statsbudsjett før jul å gjøre noe for den delen av industrien som sliter. Aldri før har jeg så sterkt fått bekreftet at det er vi som har de nye ideene, som da Stoltenberg holdt sin pressekonferanse, sier Solberg.

Finanspolitisk talsmann Jan Tore Sanner er bare halvveis imponert. Han mener det er for mye uforutsigbarhet i regjeringens politikk og viser til at ordninger som SkatteFUNN og avskrivningsregler er blitt strammet inn og slakket opp flere ganger siden 2007.

– Det går litt sakte, og litt for mye fram og tilbake, men regjeringen lærer etter hvert, sier Sanner

Hard valgkamp venter
Partilederen sier at landsmøtet forløp jevnt over som ventet. Hun mener at skrekkvisjonene som Ap tegnet opp under sitt eget landsmøte for et par uker siden, har falt til jorden. Hun føler seg trygg på at velgerne gjennomskuer bildet av en Høyre-styrt regjering som skal rasere norske velferdsordninger.

– Vi rokker ikke ved sykelønnen, vi har en ansvarlig og funksjonell modell for Helse-Norge, vi holder fast på kontantstøtten, gir større valgfrihet for barnefamiliene og setter skolen og lærerne øverst på listen over hva vi skal gripe fatt i, sier Solberg.

Underveis ble hun nedstemt både på abort og kjønnsnøytral verneplikt, men synes ikke det er noe å lage et stort nummer ut av.

– Vi samlet oss om hovedlinjene. Dissensene var kjente, særlig innen bioteknologi. Mindre saker gikk litt hit og dit. Men alle skjønner hva utfordringene framover består av. Det er ikke tid til å slappe av og nyte høye målinger. Det er 400.000 dører som skal bankes på, sa Solberg.

Regjeringssamarbeidet med de tre andre på borgerlig side var en sak for presserommet mer enn landsmøtesalen. Solberg sa at situasjonen er mer avklart enn på mange år, men avslo bestemt oppfordringen om å tenke høyt om taburetter og posisjoner.

– Mange mener vi er fullt mobilisert og at andre partier har mye å gå på. Det blir utvilsomt en utfordring å holde oss der vi er nå. Men hele organisasjonen er topp motivert, sier Solberg. (©NTB)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.