Skuespiller Atle Antonsen kjører i onsdag igang en ny runde byråkratisk situasjonskomikk når serien NAV starter på TV Norge. I dag kunne riksrevisor Jørgen Kosmo gi et aldri så lite innblikk i den kanskje ikke mindre tragikomiske virkeligheten, gjennom offentliggjøringen av rapporten «Riksrevisjonens undersøkelse om effektiv ressursutnyttelse i NAV». Mens tv-serien lager komikk av hvor frustrerende det er for folk å forholde seg til NAV, viser rapporten at det trolig ikke er så mye mindre frustrerende å jobbe der selv.

- Poenget med NAV er jo at ting SKAL ta lang tid, sier Atle Antonsen til DN.no (se intervju nederst). Det er neppe riksrevisor Jørgen Kosmo enig i.

Rapporten påpeker at NAV ble tilført betydelig mer ressurser i perioden 2007-2010. Men samtidig:

* Saksbehandlingstiden har ikke sunket

* Bunken over ubehandlede saker har ikke blitt mindre

* Brukernes tilfredshet har gått ned

* Ansattes sykefravær er langt høyere enn i staten for øvrig

* De ansatte føler ikke at de mestrer jobben sin

Én søknad - fem datasystemer
Rapporten trekker fram en del eksempler på hvordan situasjonen beskrives av de ansatte selv. Blant annet avslører intervju med de ansatte at saksbehandlere som behandler søknader om ytelser til enslige forsørgere, bruker fem forskjellige datasystemer som ledd i saksbehandlingen. De fem, Arena, Gosys, Pesys, Bisys og Infogtrygd, er alle bygd opp ulikt og krever høy grad av IT-kompetanse for å håndtere.

Da er det kanskje ikke å undres over at 35 prosent av alle vedtak som det klages på i NAV blir omgjort på grunn av feil saksbehandling.

Det går også an å se for seg frustrasjonen til saksbehandlerne når de ved håndteringen av en og samme sak må klikke seg rundt i mange forskjellige vinduer for å legge inn informasjon i forskjellige systemer. For brukernes del innebærer dette også at de ofte må sende inn informasjon til NAV flere ganger - enda informasjonen allerede er der - bare bortgjemt i et annet system.

- Poenget med NAV er jo at ting SKAL ta lang tid. Det handler om å matte ut søkere og brukere og alle som må stå overfor systemet. Slik at de aller helst gir opp papirmølla og finner en annen måte å takle tilværelsen på. NAV er ikke en bank hvor man bare skal møte opp og forvente å kunne ta ut penger, sier premiereklar komiker Atle Antonsen til DN.no. (Les hele svaret fra Antonsen under)

 

- Bedre til neste år
Riksrevisor Jørgen Kosmo virker ikke særlig optimistisk med tanke på at situasjonen - som ikke har bedret seg nevneverdig på fem år - skal bli særlig mye bedre med det første.

- Det vil aldri bli perfekt, sier Kosmo til DN.no.

- Ble du skuffet over at problemene i NAV fortsetter omtrent som før?

- Jeg blir alltid skuffet når revisjonen konstaterer at de politiske ambisjonene ikke er oppnådd, sier Kosmo.

Men samtidig understreker riksrevisoren at han synes å se en viss fremgang i etaten.

- Jeg tror i alle fall det blir litt bedre til neste år enn det er nå, sier Kosmo, men understreker:

- Problemet er at han som står der i dag, ikke har tid til å vente på at det skal bli bedre i morgen.

- Bedre nå
Nav understreker i en pressemelding at undersøkelsen gjelder NAVs virksomhet i 2009 og 2010.

- Vi kjenner oss igjen i mange av riksrevisjonens funn fra de årene, og vi har jobbet systematisk med å forbedre oss, sier arbeids- og velferdsdirektør Joakim Lystad.

Han påpeker at det likevel er rom for forbedringer. Det iverksettes flere kvalitetsmålinger og et nytt kvalitetssystem. Ny kompetansestrategi skal vedtas før sommeren, og det vurderes nye måter å organisere arbeidet på i forvaltningsenhetene og direktoratet. Elektronisk dokumenthåndtering er innført, og det er opprettet kontaktsentre i alle fylker