Hvilken straff skal en skatteyter få etter selv å ha meldt fra om mesteparten av egne skatteunndragelser? Det er spørsmålet landets høyeste domstol skal behandle til høsten. Jervan var tidligere toppsjef i Elteks datterselskap Nera Networks og har innrømmet å ha unndratt skatt på investeringer han og Morten Angelil gjorde via kontoer i utlandet. Ifølge ligningsmyndighetenes beregninger unndro Jervan skatt for 727.859 kroner.

Jervan ble opprinnelig dømt til fengsel i ett år og tre måneder - hvorav fem måneders ubetinget fengsel - av Kongsberg tingrett for ett år siden.

Jervans advokat, John Christian Elden, anket straffeutmålingen på vegne av klienten, som mente han ikke skulle straffes ettersom han selv hadde meldt fra om unndragelsene. Han viste blant annet til Skattedirektoratets stadige løfter i mediene om at man ikke ville bli straffeforfulgt om man flagget hjem utenlandsformuer.

Fikk rabatt
Borgarting lagmannsrett kom i ankesaken frem til at det var flere forhold som tilsa en strafferabatt og retten kuttet derfor straffen til fem måneders fengsel, hvorav 60 dager ble gjort ubetinget i lagmannsretten. Bare dager etterpå flagget Økokrim at saken ville bli anket til Høyesterett:

- Da får vi håpe de har samme forståelse av lov og rett som lagmannsretten, sier Elden.

- Konsekvensen av at noen melder unndratte inntekter til skattemyndigheten er at skattemyndighetene ikke ilegger tilleggskatt og at de ikke anmelder forholdet til politiet. I dette tilfellet er det Økokrim som har avdekket det aktuelle skattesviket. Spørsmålet er da hvilke konsekvenser en egenrapportering skal få for straffeutmålingen. Her ønsker vi en avkl#229 fra Høyesterett, sa politiadvokat Jul Fredrik Kaltenborn til DN.no i begynnelsen av mai.

Høyesterett melder i dag at saken har sluppet inn og dermed vil bli behandlet.

Jervans sak er én av flere straffesaker som har versert i rettsvesenet etter at Økokrim startet etterforskning knyttet til aksjetransaksjoner utført av Eltek-gründer Alain Angelil.

Høyesterett skriver i sin beslutning at straffeutmålingen skal prøves på grunnlag av det faktum lagmannsretten har lagt til grunn for sin dom.

Jervans advokat, John Chr. Elden, skriver i en sms til DN.no at det betyr at Høyesterett har nektet Økokrims omkamp på om det foreligger frivillig skatteamnesti.

- Dette er endelig avgjort, understreker han han.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.