Finske sykehusleger utfører nær 80 prosent flere pasientbehandlinger enn norske, skriver Dagens Næringsliv.

Hvis norske sykehus var like produktive som finske, kunne Norge klart seg med 1500 færre legespesialister.

Ble svært overrasket

Det er en undersøkelse konsulentselskapet Deloitte har gjort på oppdrag av arbeidsgiverforeningen Spekter at de dramatiske forskjellene i produktivitet mellom norske og finske sykehusleger og sykepleiere kommer frem. Spekter organiserer alle de offentlige sykehusene i Norge, og noen private.

– Vi ble svært overrasket over de store produktivitetsforskjellene, og ville først ikke tro at resultatene var riktige, sier Spekter-direktør Lars Erik Flatø, som har måttet konstatere at funnene ikke lar seg bortforklare.

Ortoped Juha Hietanen er en av de finske legene som har tatt jobb i Norge. Ifølge DN tar han kona med til Norge for å få roligere dager.

Trege – og dyre
Norge har den høyeste dekningsgraden av leger i forhold til befolkningen, men ikke i noen av de undersøkte landene behandler de så få pasienter. Selv det mest effektive sykehuset i Norge har en legeproduktivitet som er lavere enn det finske gjennomsnittet.

Om produktiviteten er lav, er ressursbruken høy i Norge. Norge har omkring dobbelt så mange sykepleiere som Finland i forhold til befolkningen – og omkring 50 prosent større legedekning. Totalt har Norge hele 80 prosent flere helseansatte per 100.000 innbyggere enn Finland. Knapt noen har høyere helseutgifter per innbygger enn Norge.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.