Arbeiderpartiets Martin Kolberg vil ha en ny lov som forhindrer hemmelighold om tidligere kunder i PR-bransjen.

Verken statsministeren eller Stortinget får vite hvem tidligere First House-topp Sylvi Listhaug jobbet for fram til forrige tirsdag, da hun sluttet i jobben som seniorrådgiver i PR-selskapet.

Nå foreslår kontroll- og konstitusjonskomiteens leder, Martin Kolberg (Ap), en ny lov for å forhindre at regjeringsmedlemmer med PR-bakgrunn får holde sine kundelister hemmelige, skriver Klassekampen.

– Tiden er moden for å vurdere en ny lov som sier at kontrollkomiteen får utlevert kundelistene til folk i regjeringsapparatet med bakgrunn fra PR-bransjen ved utnevnelse. Nekter den aktuelle kandidaten eller PR-firmaet å gå med på det, må vi vurdere om vedkommende kan utnevnes, sier Kolberg, som understreker at han ikke har grunn til å tro at Listhaug har brutt habilitetsreglene.

Ettersom Listhaug hardnakket nekter å utlevere sine tidligere oppdragsgivere, ville en slik lov gjøre det umulig for henne å fortsette i regjeringen.

Sju av regjeringens statssekretærer har bakgrunn fra PR-bransjen.

Professor Eivind Smith ved Universitetet i Oslo mener det er betenkelig at ikke engang statsministeren får innsyn i kundelistene til sine ministre.

– Jeg synes dette opplegget virker unødig begrenset. Det betyr ikke at det i seg selv er ulovlig, men det skaper likevel et inntrykk av hemmelighetskremmeri og betenkelige forbindelser, sier professoren.

– Sylvi Listhaug kan få masse problemer med spørsmål om habilitet i årene framover, sier Smith.

Les også: Lundteigen vil vite om Listhaug har jobbet for Rema


Siv Jensen leverer tilbake smykker for 50 000 kroner
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.