En spørreundersøkelse som Kommunal Rapport har gjort i november viser at mange rådmenn rundt om i landets kommuner er bekymret for tjenestekutt grunnet stram økonomi i 2010.

Omstilling og nyskaping blir tvingende nødvendig i kommunene framover, mener administrerende direktør Sigrun Vågeng i kommuneorganisasjonen KS.

– Dette er et forvarsel. Etter flere år med sterk økning i tilbudet til innbyggerne, vil kommunene framover måtte prioritere hardere, sier hun.

En fersk rapport fra Det tekniske beregningsutvalget for kommunal og fylkeskommunal økonomi (TBU) anslår imidlertid en vesentlig høyere inntektsvekst for kommunene enn de to foregående årene.

– Slett ikke helsvart
Kommunal- og regionalminister Liv Signe Navarsete (Sp) mener situasjonen ikke er så dyster som seks av ti rådmenn frykter i spørreundersøkelsen om sitt budsjettforslag for neste år.

– Tvert imot ligger det an til en økning på 62.000 ansatte i kommunal sektor i 2010. På tross av varsel om kutt, så vil veksten i kommunene fortsette, sier Navarsete til NTB.

Navarsete mener slike spørreundersøkelser tradisjonelt gir et mer negativt bilde enn virkeligheten.

Hun mener regjeringens styrking av kommuneøkonomien over statsbudsjettet, samt rapportens beregninger om netto driftsresultat på 2,5 prosent i 2010, vil gi rom for tjenesteøkning i mange kommuner.

Noen vil slite
I TBU-rapporten står det at regjeringens budsjettforslag for 2010 innebærer en lavere reell vekst i kommunesektorens samlede inntekter enn 2009, noe som ses i sammenheng med de særskilte tiltakene som ble satt inn mot finanskrisen i år.

Mens budsjettet for 2010 legger opp til økt tjenesteproduksjon, påpeker TBU at det vil være nødvendig å nedjustere aktivitetsveksten som følge av lavere inntektsvekst.

– Enkelte kommuner vil naturligvis få det tøft. Jeg skjønner godt at mange er bekymret for det. Kommunene må få velge selv hva de vil prioritere, men det er viktig å se på om det er mulig å kutte på andre områder enn det som berører folk direkte, slik som skole og helse.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.