Blant selskapets partnere som har satset flerfoldige millioner av kroner i skjulte fond i skatteparadiser, er flere nordmenn, skriver Dagens Næringsliv.

Samtidig som selskapets underavdeling McKinsey Investment Office (MIO Partners), forvalter formuene til selskapets partnere, er flere McKinseys ledende partnere selv involvert i en innsideskandale i USA.

McKinsey er et globalt rådgivningskonsern som levere konsulenttjenester til toppledelsen i andre storkonsern.

Fortune-listen
Blant klientene er to tredeler av selskapene som står på Fortunes liste over verdens 1.000 største selskaper.

Det betyr at McKinseys partnere, som ofte deltar i styremøter hos sine klienter, har unik kjennskap til selskapenes indre forhold som drift, investeringer og fusjonsplaner.

Siden partnerne har millioninntekter fra sin rådgivningsvirksomhet, har selskapet opprettet MIO som forvalter pengene til partnerne og deres familier, inkludert forsikrings- og pensjonsordninger, dels gjennom interne hedgefond og investeringsselskaper som MIO har bygd opp.

Skatteparadiser
Fondene styrer partnernes penger gjennom skatteparadiser som delstaten Delaware i USA, kanaløya Guernsey og karibiske øyer som Cayman Islands, der det er begrenset mulighet for innsyn.

Investeringsvirksomheten går åpenbart godt, siden MIO selv har opplyst at de forvalter 33 milliarder kroner for McKinseys nåværende og tidligere ansatte.

McKinseys talsmann Andrew Whitehouse hevder at det er bygd opp solide skott mellom selskapet selv og MIO som skal hindre at MIOs ansatte får kjennskap til McKinseys virksomhet.

Blant norske McKinsey-partnere som ifølge Dagens Næringsliv har investert millionbeløp gjennom MIO, er Odd Christopher Hansen, Simen Vier Simensen, Tore Myrholt og Pål Brynsrud.

Professor Espen Eckbo ved prestisjeuniversitetet Dartmouth College i USA er overrasket over omfanget av McKinseys interne investeringsvirksomhet og mener det åpner for store interessekonflikter.

Innsideskandale
Illevarslende er det da at flere av McKinseys egne ledende partnere er involvert i store innsideskandaler i USA de siste årene, blant annet Galleon-skandalen.

Toppkonsulenten Anil Kumar ble arrestert etter at det kom frem at han i fem år mot klekkelig betaling hadde lekket konfidensielle opplysninger om McKinseys klienter til hedgefondet Galleon, hvis grunnlegger er Raj Rajaratnam.

Også Rajat Gupta, den legendariske toppsjefen i McKinsey som på 80-tallet var med på å starte firmaets Oslo-kontor, er under etterforskning i forbindelse med Kumars virksomhet.

Dømt
Galleon kan ha tjent så mye som 200 millioner kroner på innsideinformasjonen, ifølge rettsdokumentene. Kumar ble hovedvitne for aktoratet, Gupta ble stemplet som medsammensvoren og Ranaratnam ble dømt for innsidehandel.

Galleon-saken kom som et sjokk, og McKinsey bedyrer at de ikke lenger har noen forbindelse med Gupta.

Likevel vil de ikke åpne innsyn i hvordan MIO opererer, eller hvor de McKinsey-ansatte har investert sine 33 milliarder kroner.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.