Det sier direktør for NAV Kontroll og innkreving, Magne Fladby, til NTB

Attestene er utstedt av legen og psykologen som er tiltalt i norgeshistoriens største trygdesvindelsak

Saken til hver av de 50 personene må gjennomgås på nytt og vurderes individuelt før NAV har grunnlag for å avgjøre om trygdemottakere skal anmeldes.

Fladby sier NAV trolig vil være avhengig av opplysninger som kommer frem om enkeltsakene i rettsoppgjøret mot den tiltalte legen og psykologen i saken. Først når dette er vurdert, kan det tas stilling til om noen av trygdemottakerne skal anmeldes.

– Men jeg utelukker ikke at noen av de aktuelle trygdemottakerne kan bli anmeldt før rettssaken er avsluttet. Dersom politietterforskningen fører til at enkeltsaker blir bedre belyst, kan vi få grunnlag for å anmelde enkeltpersoner tidligere enn vi ellers ville fått, sier Fladby.

Flere saker

NAV undersøker nå også flere andre saker som den tiltalte psykologen og legen har hatt befatning med, ifølge Fladby.

Han bekrefter at NAV har stanset utbetalingene til flere av de 50 personene som har mottatt trygd, men kan tirsdag ikke opplyse eksakt hvor mange av de aktuelle personene som fortsatt får trygd fra NAV.

Fladby sier et overveiende flertallet av trygdemottakerne som er omfattet av svindelsaken, hadde bostedsadresse i Oslo da de ble innvilget trygd. Eventuelle anmeldelser vil derfor i hovedsak måtte etterforskes av politiet i Oslo politidistrikt.

Krever anmeldelse

Høyres stortingsgruppe krever i en pressemelding tirsdag at NAV anmelder trygdesvindlerne:

– Det er helt uforståelig at de som faktisk har kjøpt og betalt for falske legeerklæringer, skal slippe unna, sier Martin Engeset (H).

– Høyre krever at arbeids- og inkluderingsminister Bjarne-Håkon Hanssen (Ap) umiddelbart sørger for at alle de som har jukset blir politianmeldt. Det er viktig for tilliten til det norske velferdssystemet at det blir slått hardt ned på systematisk svindel, heter det i pressemeldingen fra Høyre.

Trygdesvindelen som den tiltalte legen og psykologen er tiltalt for, har totalt en ramme på 150 millioner kroner, ifølge Økokrim.

Det store flertall av trygdemottakerne som er involvert i saken, skal være norsk-marokkanere. Noen av dem har flyttet tilbake til hjemlandet, til Spania eller Frankrike.

(©NTB)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.