Igår avslørte Dagbladet at Nav gjennom en lovendring kan kreve full tilgang til sensitive data uten å søke om tillatelse. Nå reagerer en rekke stortingspolitikere og krever full stopp av spioneringen på trygdede.

- Dette minner om et overvåkingssamfunn på sitt verste. Arbeidsdepartementet bør allerede på mandag sende en instruks til Nav-direktøren om at bruken av denne regelen må stanses, og at det foretas en lovendring, sier Robert Eriksson, leder av Arbeids- og sosialkomiteen. Han tror i tillegg Storinget kan ha blitt ført bak lyset og sier lovendringen ble betegnet som en såkalt "lovteknisk presisering" da den ble Stortingsbehandlet.

Andre politikerer stiller også spørsmål ved om adgangen til overvåkingen i det hele tatt var tilsiktet. Steinar Gullvåg fra Arbeiderpartiet krever en forkl#229.

- Først og fremst må vi få greie på omfanget av dette. Jeg kan ikke skjønne annet enn at dette var en glipp. Det er meningsløst av Nav, av alle, skal få tilgang til opplysninger ikke engang politiet har tilgang til.

Statssekretær i Gina Lund i Arbeidsdepartementet avviser at loven skal kunne benyttes av de enkelte Nav-kontorene. Dette til tross for at Post- og Teletilsynet oppdaget lovendringen nettopp fordi et Nav-kontor ba en teleoperatør om mobildata tilhørende en trygdemottaker. Lund sier loven ble vedtatt for å bekjempe trygdemisbruk og at man nå vil vurdere om den har gitt utilsiktede effekter.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.