Norges Miljøvernforbund (NMF) beskriver sin egen økonomiske situasjon som «prekær» og har bedt Miljøverndepartementet om ekstrabevilgninger på til sammen 2,2 millioner kroner i år og i 2010.

Miljøverndepartementet har avslått både søknaden om en million kroner som bidrag for å dekke deler av årets underskudd, og søknad om en ekstrabevilgning på 1,2 millioner kroner for 2010.

«Miljøverndepartementet har ikke midler på sitt budsjett til å dekke underskudd eller ekstrautgifter for organisasjoner. Når det gjelder budsjettet for 2010, er denne prosessen avsluttet fra departementets side», heter det i et svarbrev til NMF.

Samtidig antyder departementet at grunnstøtten til NMF kan bli endret på budsjettet for 2011.

– Dypt urettferdig
Søknadene fra Miljøvernforbundet er underskrevet av organisatorisk nestleder Snorre Sletvold – ikke av lederen Kurt Oddekalv, som vanligvis handler og opptrer på vegne av organisasjonen.

En brevveksling NTB har fått innsyn i, viser at Sletvold i en e-post 16. november rettet sterk kritikk mot den såkalte grunnstøtteordningen, som innebærer at en rekke miljøvernorganisasjoner – deriblant Miljøvernforbundet – får økonomisk støtte fra Miljøverndepartementet. Han hevder at ordningen, slik den fungerer i dag, er «dypt urettferdig». Som begrunnelse for denne påstanden viser Sletvold blant annet til tall som tyder på at Norges Naturvernforbund i 2010 vil få cirka 7 millioner kroner i grunnstøtte, mens Miljøvernforbundet bare vil få 252.000 kroner.

E-posten avsluttes med et krav om at «tildelinga for 2010 stoppes øyeblikkelig i påvente av at ordningen gjennomgås med tanke på en mer rettferdig fordeling.»

– Kjære statsråd
I et brev til Miljøverndepartementet den 20. november er NMFs nestleder Snorre Sletvold mer ydmyk og framfører budskapet med en mildere tone. Brevet er en søknad om ekstratilskudd på 1 million kroner for 2009. Det er adressert til miljøvernminister Erik Solheim (SV), innledes med «Kjære statsråd», og avsluttes med følgende bønn om hjelp:

«Med bakgrunn i den økonomiske situasjonen søker jeg på vegne av NMF Statsråden om ekstra midler for å hjelpe oss ut av den akutte situasjonen vi er i, slik at vi kan fortsette vårt utrettelige arbeid for et bedre miljø».

Underskudd
I brevet blir det opplyst at underskuddet «i 2009 for forbundets kjernevirksomhet ligger an til å bli på cirka 2 millioner kroner». Da er Miljøhuset AS og MS Miljødronningen holdt utenfor. Begge disse eies gjennom egne aksjeselskaper. Miljøhuset AS hevdes å gå i balanse.

«NMF sin situasjon i skrivende stund er ikke bare en anstrengt likviditet, men en reell manglende likviditet til drift. Vårt styre og administrasjon har over tid forsøkt å ta en rekke grep som trolig vil sikre oss nye inntekter, samt enda lavere kostnader. Dette er dog ikke et grep som løser det som er i ferd med å oppstå som en prekær situasjon, nemlig mangel på midler til lønn og faste kostnader», heter det i brevet.

Les også: <b>Kurt Oddekalv anmelder fiskeridirektøren</b>

Diskutér saken under.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.