Kypros' folkevalgte skulle søndag komme sammen søndag for å si ja eller nei til kravet om at landets bankkunder må betale en engangsskatt på sine sparebeløp. Bankskatten er et krav EU har stilt for å gi kriselån til Kypros og redde bankene.

Men krisemøtet er utsatt til mandag etter at president Nicos Anastasiades ga beskjed om at han har utsatt søndagens planlagte brifing av saken for parlamentet.

Forsvarer
Presidenten kalte inn til krisemøte fordi Kypros' partnere i eurosonen og Det internasjonale pengefondet (IMF) krever at bankkundene må betale en engangsskatt på opptil 9,9 prosent av innskuddene sine for at Kypros skal få en krisepakke på ti milliarder euro.

I tillegg skal selskapsskatten økes med 2,5 prosentpoeng til 12,5 prosent

Anastasiades forsvarer krisepakken og sier den er nødvendig for at landets største banker ikke skal gå over ende.

Men engangsskatten har skapt sjokk og raseri blant bankkundene på Kypros. Sinte kyprioter sto i kø for å ta ut pengene sine av banken lørdag.

TV-tale
Den kypriotiske regjeringen må i all hast få vedtatt og ratifisert lovgivningen om krisepakken før bankene åpner på tirsdag etter en feriedag mandag. Presidenten hadde lørdag kveld møte med partiledere og banksjefer.

Han skal søndag holde en TV-sendt tale for å forklare befolkningen at tiltakene er nødvendige for å unngå bankkollaps.

Ifølge president Anastasiades vil tusenvis av mindre firmaer gå konkurs på grunn av likviditetsproblemer uten avtalen, regjeringen ble presset til å godta.

For bare noen dager siden sa finansminister Michalis Sarris at en skatt på bankkunder ville være «katastrofal for Kypros og eurosonen».

Tre av partiene i nasjonalforsamlingen har allerede gjort det klart at de ikke vil støtte forslaget.

– Konfiskasjon
Svært mange utlendinger har bankkonto på Kypros. Blant dem Arne Treholt, som har drevet et finansselskap på Kypros siden 1999. Han er sterkt kritisk til at bankkundene rammes:

– Selv om ikke jeg er den som rammes hardest, reagerer jeg likevel på dette med voldsom harme. Jeg vil ikke kalle det en skatt, det er en ren konfiskasjon. Dette har slått ned som en bombe her på Kypros, sier Treholt til Aftenposten.

Omtrent halvparten av alle bankkontoene på Kypros tilhører russere som ikke bor på Kypros, ifølge avisen.

– Den siste tiden har mange flyttet pengene sine vekk fra kypriotiske banker, sier Arne Treholt. (©NTB)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.