Det vakte sterke reaksjoner da daglig leder Steinar Johansen i bakeribedriften Kakemesteren i Åmli i Aust-Agder på et politisk møte sa at det var for mange snyltere i bygda, og at 23 prosent av alle i alderen 18 til 67 år er uføretrygdet.

Johansens selv ble trakkasert etter innspillet, og oppga blant anent at barn høsten 2009 begynte å rope ting til ham som "Slemme kakemannen" eller "Stygge kakemannen".

Han ble senere selv sykmeldt og sluttet i jobben.

Nå har Åmli ifølge Agderposten tatt grep som har fått sosialutgiftene i bygda til å stupe.

Utbetalingene til sosialhjelp er rast 90 prosent til nærmere 200.000 kroner, og antall sosialklienter er gått ned fra rundt 90 til 34 ifjor.

- Fra dag én
- Etter en individuell kartlegging skal de ut i arbeid, på kurs, skole eller i annen aktivitet fra dag én. Hvis de ikke møter opp mister de sosialhjelpen og går over på nødhjelpssatser på 70 kroner dagen, sier NAV-leder i Åmli, Anne Tordis Skjeggedal, til Agderposten.

Arbeidsgruppa i Åmli, som jobber med snørydding, hagearbeid, vedsjau, rydding og annet mindre arbeid spesielt for eldre, er ett av tiltakene sosialklientene kan velge.

NAV-regelverket gir full dekning for å redusere utbetalingene til dem som ikke stiller opp på tiltak.

Ikke alle liker at kommunen har begynt å stille krav, og kommunen har i et par tilfeller brukt arbeidsgruppas lastebil til å kjøre sosialklienters flyttelass ut av av kommunen.

Les også: Bygdedyret i Åmli jaget ut sjefen

- Nå må det lønne seg å arbeide

- Det er på tide å gjøre noe

1 av 3 kjenner en trygdesnyter

681.000 arbeidere betaler Norges uføreregning


(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.