Leger som tar betalt for å hjelpe pasienter med trygdesvindel er et alvorlig problem for Nav. Nå har etaten etablert et eget team som skal etterforske svindelsakene.

– Selv om de aller fleste leger er ærlige, så har vi grunn til å tro at noen tar betalt for å bistå pasienter med trygdesvindel. Dette er en form for korrupsjon vi ser meget alvorlig på. For tiden har vi fire–fem slike saker til behandling, forteller Magne Fladby, direktør i Nav kontroll og innkreving til Aftenposten.

Han vil ikke konkretisere hvor store beløp det dreier seg om, men i en sak for noen år siden medvirket en lege og en psykolog til at en gruppe marokkanere svindlet statskassen for mer enn 150 millioner kroner.

- Store utfordringer
– Når både lege og pasient går sammen om å bedra Nav, så står vi overfor meget store utfordringer, samtidig som slike forhold lett kan ende opp med store summer, sier Fladby.

Han varsler også flere razziaer av den typen som nylig ble gjennomført i Bergens-området, der politiet i samarbeid med Nav aksjonerte etter mistanke om svindel med stønad til aleneforsørgere.

I kjølvannet av aksjonen ble tolv personer siktet for trygdebedrageri av over 2,7 millioner kroner. I tillegg er det stoppet årlige utbetalinger for ca. 1 million kroner. En av ringvirkningene er at 33 personer har meldt fra om at de har flyttet sammen med barnefaren.

Undersøkelser fra Sverige viser at 1,7 prosent av alle trygdeytelser blir misbrukt. Overført til det norske forhold tilsvarer det omkring 4,6 milliarder kroner årlig.

Les også: Tar trygdesnyltere på fersken

Kan spare en milliard på hundre ungdommer

- En mutert og alvorlig hollandsk syke

- Norge pynter på ledighetstallene


Omfattende svindel av Nav

SV truer med å inndra barnetrygden
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.