Saken som startet i Oslo tingrett i dag er av det sjeldne slaget. Aldri før har en rettssak omhandlet hvilket ansvar utgivere og redaktører har når det fremsettes sjikanerende utsagn mot enkeltpersoner av debattanter i diskusjonsforumer i landets nettaviser.

Utgangspunktet for saken er flere innlegg skrevet av anonyme brukere på Hegnars debattforum høsten 2010. Høiness mener redaksjonen på selvstendig grunnlag burde reagert, og at de ved ikke å gjøre det, har bidratt til å krenke hennes ære og omdømme. Derfor krever hun 250.000 kroner av Hegnar Media og 25.000 kroner av Stein Ove Haugen i erstatning.

Graverende overtramp
Det er tre utsagn fra debattforumet Høiness mener er så graverende overtramp av de i seg selv burde vært fjernet mye raskere enn de ble. Ifølge Halvard Helle, som er Høiness’ advokat, ble det ene utsagnet liggende ute i hele ti dager etter at Hegnar fikk vite om det, før redaksjonen fjernet det.

Høiness legger til grunn at Trygve Hegnar kjente til sjikanen 8. oktober da han ble gjort oppmerksom på den i forbindelse med en pågående klagesak i Pressens Faglige Utvalg (PFU) som Høiness hadde anlagt i forbindelse med en annen sak.

 

Under innledningsforedraget til Hegnar Media ble det hevdet at Hegnar ikke leste utskriftene av de påstått sjikanerende ytringene, og at han ikke anså at han hadde ansvar for å bringe opplysningene om dem videre til Hegnar Onlines ansvarlige redaktør Stein Ove Haugen. Dessuten mente Hegnar Medias prosessfullmektig Kyrre Eggen at det var naturlig at Høiness selv hadde varslet om ytringene ved å trykke på varselknappen på debattforumet.

Har avvist forlik
Det er satt av to dager til behandling av saken. I forkant av rettssaken har Hegnar Media tilbudt 10.000 kroner fordi selskapet ikke ønsker å bruke to dager i retten. Dette har Høiness avvist. Det blir derfor opp til retten å avgjøre om Høiness har krav på oppreisning.

Les også:
Høiness og Hegnar i rettskrangel om sexsjikane

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.