- Vi legger stor vekt på at kostnadene knyttet til forvaltningen av fondet holdes på et lavt nivå. Vi er derfor glad for at sammenlikninger med andre store fond viser at bankens forvaltningskostnader er relativt lave, sier statssekretær Hilde Singsaas i en uttalelse til DN.no

Generelt er det likevel slik at når eksterne forvaltere har tjent mye penger, så har Pensjonsfondet tjent enda mer. Derfor blir det feil når Riksrevisoren på pressekonferansen sier at det blir mindre penger igjen i Pensjonsfondet ved høye honorarer. Det er det motsatte som skjer, sier hun.

Forvalteren fikk opprinnelig 2,8 milliarder kroner av Oljefondet til forvaltning og presterte en avkastning på 3,3 milliarder, fremgår det i Finansdepartementets svar til Riksrevisjonen. For den jobben fikk forvalteren 500 millioner i honorar, eller rundt 15 prosent av avkastningen.

Jo større honorarer, jo mer inntekter
Når det inngås avtaler med eksterne forvaltere, er det en forutsetning at mesteparten av den meravkastningen de klarer å skape skal tilfalle Pensjonsfondet, påpeker hun.

- For de som er opptatt av at Pensjonsfondet skal tjene penger, er høye honorarer en god nyhet. Det betyr at vi får mer penger som kan brukes på velferd og andre gode formål i Norge. Motsatt vil det være slik at lave eller ingen honorarer er et uttrykk for at Pensjonsfondet har tjent mindre penger, sier Singsaas.

Finansdepartementet mener Norges Bank har ansvaret for enkeltavtaler og at det er slik Stortinget ønsker det.

- Vi har notert oss at Riksrevisjonen mener departementet burde engasjert seg sterkere i arbeidet med å følge opp eksterne forvaltere. Men dette ville bryte med den klare arbeidsdelingen vi har mellom Finansdepartementet og Norges Bank – og som Stortinget har sluttet seg til. Departementet legger rammene for forvaltningen og har ansvaret for den totale avkastningen – og også de totale kostnadene. Dette er vi svært opptatt av, og følger nøye. Den operative gjennomføringen av forvaltningen er det Norges Bank som har ansvaret for. Enkeltavtaler som inngås med eksterne forvaltere hører helt klart inn under det ansvaret vi har gitt Norges Bank, sier Singsaas.

Les også: Én forvalter fikk halv milliard i honorar (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.