Totalt flyttet 73.850 personer fra utlandet til Norge ifjor. Nettoinnvandringen endte på 42.346 personer, 41 prosent høyere enn Statistisk sentralbyrås prognoser, skriver Finansavisen.

Dette betyr at prognosene som har vært brukt til å planlegge behovet for boliger, veier, kollektivtransport og kommuneøkonomi er altfor lave, sier flere eksperter Finansavisen har snakket med.

For få boliger
– Det bygges altfor få boliger i Norge. I år vil det bygges om lag 20.000 boliger, behovet er 40.000, sier Kjell Senneset, sjeføkonom i Prognosesenteret.

– Folk vil bo trangere og prisene vil stige, det er fremtidens boligmarked, sier Senneset.

I fjor spådde SSB at det i 2030 ville bo 5,8 millioner mennesker i Norge. Høyalternativet var 6,1 millioner. Ett år senere ligger tallet allerede 8,5 prosent høyere enn forutsetningene i SSBs høyeste prognose.

SSB undervurderte nettoinnvandringen med 40 prosent for 2010.

Det bidrar til at samfunnsplanleggerne har bommet grovt.

Mer til veier
I 2008 ble Oslo-pakke 3 vedtatt, en storsatsning på vei- og kollektivnettet i Oslo og Akershus. Pakken har en investeringsramme på 59 milliarder kroner. Altfor lite, mener Frp i Oslo.

– Hvis Oslo og Akershus skal få et forsvarlig vei- og kollektivnett behøver vi minst 100 milliarder kroner i ekstra investeringer, sier Jøran Kallmyr, byråd for miljø- og samferdsel i Oslo, til Finansavisen.

Også sjeføkonom i Kommunenens Sentralforbund Per Richard Johansen ser at regjeringen har bommet - og peker på befolkningseksplosjonen.

- Dette betyr at til tross for solide økninger til kommunesektoren, så kommer ikke brukeren til å oppøeve økt kvalitet, sier han til Finansavisen.

Vel en av tre innvandrerne, 34,5 prosent, som kom til Norge i fjor, kom fra Asia eller Afrika. Resten kom fra Øst-Europa eller andre vestlige land. Polakker er den største innflyttergruppen (9.500), og svenskene ligger på andreplass med 3.000 personer. Om lag én av fem bosetter seg i Oslo.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.