Over sju tettskrevne sider anklages finansmannen for grovt bedrageri og grovt heleri i ankesaken som startet mot ham i Borgarting lagmannsrett mandag.

Tiltalen gjelder en rekke forhold der August Christian Mohr på ulike vis har «meklet» penger som Økokrim mener enten er svarte eller stammer fra rene bedragerier. I tillegg skal han i mars 1996 ha forsøkt å bedra Den norske Bank for 850 millioner dollar, i dag vel seks milliarder norske kroner.

-Ble lokket
Tiltalen gjelder pengeflytting mellom en rekke selskaper i fire verdensdeler. Mohr lokket med eventyrlig avkastning. Blant annet inngikk han 17. september 1998 en avtale med et selskap basert på Isle of Man om investering av 20 millioner dollar. Selskapet ble garantert en avkastning på 150 prosent i løpet av 72 timer.

–Etter vår mening ble investorer lokket til store investeringer som i stor grad var hemmelige for offentligheten, og dette skulle generere veldig stor avkastning på kort tid, sa statsadvokat Arild Damslora under sitt innledningsforedrag i Borgarting lagmannsrett mandag formiddag.

Han prosederer saken for Økokrim sammen med statsadvokat Arnt Angell.

Tid og penger
To år er gått siden dommen falt i Oslo tingrett. Den lød på seks års fengsel. I tillegg ble Mohr for alltid fradømt retten til å være selvstendig næringsdrivende.

Mohr erklærte seg ikke skyldig mandag.

Saken koster dyrt: 11 millioner skattekroner var brukt ved domfellelsen i tingretten. Et ukjent antall nye millioner kan legges til regningen for nye bevisopptak i Sør-Afrika, USA og Canada.

–Det har kostet en del millioner til, men de vesentlige utgiftene nå blir vel forsvarerhonorarer, sier aktor Arnt Angell til NTB.

Til motangrep
Mohr selv mener tiltalen i stor grad bygger på inkompetanse hos påtalemyndigheten. Overfor NTB går finansmannen også langt i å anklage Økokrim for å "kjøpe seg vitneutsagn" .

–Økokrim har utbetalt penger til andre før endelig dom, og det er meget omstridt. De driver "buyers opinions". Vi vet at det har skjedd i ett tilfelle, og vi tror at det er flere, sa Mohr til NTB i en pause i hovedforhandlingene.

–Det er selvfølgelig helt utelukket at vi har forholdt oss til vitner på den måten, repliserte Damslora noe senere.

55-åringen er på ingen måte en slagen mann etter at han ble dømt for disse forholdene i Oslo tingrett for to år siden. I retten oppga Mohr at han i dag tjener om lag 32.000 dollar per måned – vel 224.000 kroner – som disponent i selskapet Aug. C. Mohr & Co.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.