Etter 40 år som utenlandssvensk har Ikeas gründer Ingvar Kamprad tatt beslutningen. Hjemlengselen har blitt for sterk. Etter at kona døde i slutten av 2011 vil han komme nærmere slekt og venner.

- Jeg flytter tilbake til Sverige for å komme nærmere min familie og mine gamle venner. Siden min kjære kone Margareta døde for rundt et og et halvt år siden er det mindre og mindre som holder meg igjen i Sveits, sier Kamprad i en kommentar til Sydsvenskan, formidlet av hans talsmann Per Heggenes.

Ingvar Kamprad kommer til å bosette seg på gården utenfor Älmhult, bemerker Heggenes.

- Det er et naturlig skritt i den siste fasen i livet, tilføyer han.

- Her han hører hjemme
I forbindelse med flyttingen, som ventes å skje mot slutten av året, kommer han også til å begynne å betale svensk skatt igjen - et tema som har blitt diskutert helt siden han bosatte seg i utlandet.

- Ingvar kommer til å betale skatt av inntekten sin, akkurat som alle andre i Sverge. Men flyttingen har ingen andre skattemessige konsekvenser, forklarer Per Heggenes.

- Det er rett at Ingvar Kamprad kommer tilbake til Sverige. Det er her han hører hjemme, sier Charlotte Lundberg fra Hässkeholm, som i dag var på Ikea i Älmhult for å handle seng.

- Ingvar Kamprad er velkommen tilbake. Det er mange svensker som har flyttet ut - det er jo billigere andre steder, sier Ikea-kunden til Dagens Næringsliv.

Verdens 5. rikeste
Generasjonsskiftet i Ikea er i gang for alvor, men selv om Ingvar Kamprad (87) har tenkt å trappe ned, har han ingen planer om å slutte å jobbe:

Kamprad går av som styreleder i maktselskapet Inter Ikea og forlater dermed en av de tyngste posisjonene i Ikea-konsernet. Han ga fra seg jobben som konsernsjef i Ikea allerede i 1986.

- Jeg ser dette som et godt tidspunkt for meg å forlate styret i Inter Ikea Group. Dermed tar vi også ytterligere et steg i det generasjonsskiftet som har pågått noen år, sa Kamprad til DI tidligere denne måneden.

Han sa til den svenske avisen at han vil fortsette å komme med ideer og synspunkter, og at han også vil gå rundt på gulvet i varehusene og fabrikkene for å forsøke å bidra til forbedringer.

Det var i 1943, midt under 2. verdenskrig, at 17-årige Ingvar Kamrad startet Ikea, som siden har blitt en av Sveriges desidert største næringslivssuksesser.

Ifølge Bloombergs ferskeste milliardæroversikt er Ingvar Kamprad ranket som verdens femte rikeste person med en formue på 55,6 milliarder dollar, tilsvarende i overkant av 320 milliarder kroner.

Les også: Kamprad forlater tronen (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.