Flere kritiske røster fra fagforeningshold og blant politikere er skeptisk til den nye AFP-avtalen fordi den faller best ut for de såkalte 68-erne, mens dagens unge vil få en dårligere avtale. Flere har kalt avtalen «usolidarisk».

Den nye AFP-avtalen vil innebære gradvis innføring av levealderjusteringen, som betyr at du må jobbe lenger for å få full pensjon i takt med at den gjennomsnittlige levealderen øker. Levealderjusteringen blir helt kompensert for alle som er født før 1954, og delvis kompensert for alle født før 1963. Det er ikke lagt opp til noen kompensasjon for dem som er født etter 1963, men ordningen skal evalueres i 2017.

Vinnere og tapere
Pensjonseksperter er enige om at det er gruppen som er født i perioden 1947 til 1953 som kommer best ut.

– Det er ikke tvil om at veldig mange i den gruppen man nå verner, er de som blir helt eller delvis omfattet av dagens folketrygdopptjening. De som er født i 1963 eller senere blir fullt ut berørt av det nye systemet, ny AFP-modell og levealdersjustering fullt ut. Dette ligner mer som en generell ordning på toppen av folketrygden enn dagens AFP som opprinnelig var ment for sliterne, sier pensjonsekspert Alexandra Plathe til NTB.

Hun får støtte av forsker Tove Midtsundstad ved forskningsstiftelsen Fafo.

– Taperne vil være de som er reelle slitere, som har behov for å gå av som 62-åringer og som er født i 1963 eller senere. De vil få mindre enn i dag, dersom de ikke har svært lange yrkeskarrierer, sier Midtsundstad.

– Flere jobber lenger
Midtsundstad mener imidlertid kritikken som har kommet, må balanseres. Svært mange av de unge vil arbeide til de er eldre enn 62 år, og de vil tjene på den nye ordningen. Bare 30 prosent av dem som omfattes av AFP-ordningen i dag går av ved 62-års alder, påpeker hun.

Av kritikken kan det virke som nesten alle de unge taper, men det er jo ikke riktig. Flertallet står i jobb til lengre enn 62 år i dag og det vil trolig være enda flere som ser seg tjent med å forlenge yrkeskarrieren i de framtidige generasjonene. Ordningen er bygd opp slik at du får en langt høyere pensjon og mye mer igjen når du står lengre. Veldig mange vil komme bedre ut enn i dag, sier hun.

– Best for flertallet
Alexandra Plathe understreker at store grupper vil komme bedre ut enn tidligere.

– Det er to hovedgrupper som kan betegnes som vinnerne. Den første er de som følger dagens AFP-ordning, altså de som fyller 62 før 2010. De opprettholder retten til dagens AFP, men plusset for dem er at de kan tjene så mye de vil fra 2010, kombinert med pensjonen, sier hun.

– Den andre gruppen er de som er i en bedrift som har en AFP-ordning, men som velger å jobbe utover 62 år. Slik det er i dag vil du ikke få noe verdi ut av å jobbe i en AFP-bedrift dersom du ikke tar ut AFP. Men i det nye forslaget så sier man at alle som jobber i en bedrift omfattet av AFP og som fyller vilkårene skal få med seg en verdi av det, sier hun.

Velferdspolitisk endring
AFP-ordningen har fullstendig endret karakter fra å være en kompensasjon for dem som hadde behov for å gå av som 62-åringer til å bli et belønningssystem for å stå lenge i jobb, påpeker Tove Midtsundstad.

– Egentlig blir det likt en innskuddsbasert tjenestepensjon. Du betaler inn en prosentandel av lønna, og får rett til en viss sum penger som du kan fordele over alle gjenstående leveår fra 62 år eller senere. Nesten som en spareordning, sier hun. (©NTB)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.