Norge har stemt for alle kutt IMF-økonomene har foreslått i eurosonen de siste årene, stikk i strid med Sigbjørn Johnsens løfter om å presse fram endringer i pengefondet, skriver Klassekampen onsdag.

Styrereferater og stemmegivning i Det internasjonale pengefondet-styret (IMF) er ikke offentlige. En gjennomgang Klassekampen har gjort av Norges IMF-politikk, slik de hevder den er beskrevet av Finansdepartementet i årlige stortingsmeldinger, viser imidlertid at Norge ikke har stemt imot eller tatt dissens i noen av sakene som er behandlet i IMF-styret de seneste årene.

Sist gang i 2009
Finansdepartementet opplyser til Klassekampen at sist gang Norge markerte motstand mot et vedtak i IMFs styre var i juli 2009. Dette var i en sak om en låneavtale med Sri Lanka.

Avisen viser i den forbindelse til finansminister Sigbjørn Johnsen uttalelse under en pressekonferanse i mai:

- Norge har vært veldig aktive i IMF-styret, og vi er en aktiv pådriver for å endre krisepolitikken, for å få bedre balanse mellom ulike hensyn. Vi må ikke bli så harde i klypa at man ikke får til vekst og framgang i økonomien, uttalte Johnsen.

«Sikre åpenhet»
Klassekampen peker også på at det i de rødgrønnes regjeringserklæring står at «regjeringen vil sikre åpenhet om Norges rolle i Verdensbanken og IMF».

- Norge og den nordisk-baltiske valgkretsen støttet låneprogrammene til Hellas da disse ble diskutert i IMFs styre. Styrets behandling var grundig, men fortrolig. Jeg ønsker derfor ikke å gå nærmere inn i valgkretsens synspunkter i denne konkrete saken, sier Johnsen til avisen.

Les også:
IMF-økonom sier opp i protest
IMF skal få bedre oversikt (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.