Beslag av dopingpulver har alene økt med nær 700 prosent på tre år til 21,3 kilo, skriver Dagens Næringsliv.

Gateverdien av 21 kilo dopingpulver nærmer seg 100 millioner kroner.

Kripos’ offisielle tall over smuglet doping viser ifølge DN bare en brøkdel av det som blir beslaglagt.

I september var det dopingaksjon i Amir Riazifards butikk. Tre uker senere ble han norgesmester i kroppsbygging.

Lite og stabilt
I Kripos’ offentlige rapporter over dopingtrafikken i Norge de siste ti årene ser det ut som om dopingbeslagene blir mindre og mindre i antall og størrelse. I 2010 var det 678 beslag, mot 788 året før. Antall tabletter med anabole steroider som ble beslaglagt ifjor, var 93.000, mens det året før ble beslaglagt 130.000 dopingtabletter.

Problemet med rapporten er at den ikke inkluderer beslag av råpulver.

Pulveret blir etter import omgjort til tabletter eller flytende steroider. I lørdagens artikkel om dopingtrafikken beskrev DN hvordan smuglerligaene nå kjøper råpulver i Kina og produserer tablettene og ampullene selv i Norge.

Ikke prioritert
Kripos beskyldes ifølge DN for å prioritere dopingkriminalitet lavt. I en hemmelig rapport konkluderes det med at «en rekke saker blir det ikke gjort noe med eller blir henlagt».

«Omsetning og bruk av doping er et omfattende samfunnsproblem som har hatt altfor liten fokus fra norsk politi. For å få dette til, er en avhengig av at det fra sentralt hold blir fokusert på dopingproblematikken.», heter det i rapporten.

De aller fleste dopingbeslag som blir gjort i Norge, er utført av Tollvesenet.

– Det er Tollvesenet vi må passe oss for. Politiet er ikke noe problem, det er ikke de som tar oss, forteller en tidligere storsmugler til DN.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.