Takket være innvandring kan Norge bruke mer penger uten at det skader økonomien like mye som før, skriver Aftenposten.

Svensker og polakker har gjort det lettere for de rødgrønne å øke pengebruken. Nå arver de blå muligheten til å sprøyte nye oljemilliarder inn i økonomien.

– Den høye arbeidsinnvandringen har snudd opp ned på viktige sammenhenger i norsk økonomi. Økt offentlig pengebruk presser ikke opp priser og lønninger på samme måte som for 20 år siden. Vi er en del av et arbeidsmarked med 500 millioner mennesker, sier Steinar Holden, professor i samfunnsøkonomi ved Universitetet i Oslo til Aftenposten.

Arbeidsinnvandringen til Norge er økt fra 3.900 per år i 1993 til over 33.000 i 2010, ifølge tall fra Frischsenteret.

– Tidligere var det slik at høyt tempo i norsk økonomi presset Norges Bank til å sette opp renten for å få ned inflasjonen. Nå er denne effekten svakere fordi høy etterspørsel i stedet gjør at flere arbeidsinnvandrere kommer til landet, sier Holden.

Sjeføkonom Steinar Juel i Nordea Markets er enig.

– Jens Stoltenberg kunne i teorien brukt mer penger i sin regjeringsperiode uten at det ville slått ut i særlig økt inflasjon. I stedet ville vi fått enda høyere boligpriser, enda større oljeinvesteringer og enda flere arbeidsinnvandrere, sier Juel.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.