Oppgang i aksje og rentemarkedene i tredje kvartal førte til det femte beste kvartalet i oljefondets historie.

Avkastningen ble på 7,2 prosent, tilsvarende 199 milliarder kroner.

- Aksjemarkedene kom tilbake i tredje kvartal, og alle sektorene fondet er investert i hadde oppgang, sier oljefondsjef Yngve Slyngstad.

Fondets aksjeportefølje hadde en avkastning på 9,8 prosent i kvartalet, måt i internasjonal valuta. Renteporteføljen hadde en avkastning på 3,4 prosent i kvartalet.

Slo referanseporteføljen
Den samlede avkastningen for de to porteføljene på 7,2 prosent var 0,4 prosentpoeng høyere enn avkastningen i referanseporteføljen som fondet måles mot.

- Bedre inntjeningstall enn ventet fra en rekke selskaper og mindre frykte for et økonomisk tilbakeslag i Europa bidro til oppgangen i aksjemarkedet. I løpet av tredje kvartal avtok også noe av usikkerheten rundt statsgjeld i noen søreuropeiske land, sier Slyngstad.

Tjente rått på BP
Materialsektoren gjorde det best i aksjeporteføljen, etterfulgt av olje- og gass og telekom. Enkeltinvesteringen som ga høyest avkastning var oljeselskapet BP. I forrige kvartal var dette blant enkeltinvesteringene som ga dårligst avkastning, men i tredje kvartal steg aksjen kraftig.

Aksjen nådde et historisk bunn-nivå etter Deepwater Horizon-katastrofen rett før inngangen til tredje kvartal. Aksjen lå på 28,88 dollar ved inngangen til kvartalet og endte kvartalet på over 41 dollar.

Det spanske telekomselskapet Telefonica og oljeprodusenten Royal Dutch Shell var også blant enkeltinvesteringene som ga best avkastning i kvartalet.

Markedsverdien av fondet steg med 116 milliarder kroner i kvartalet til 2.908 milliarder kroner.

Fondet hadde en avkastning på 199 milliarder kroner og ble i tillegg tilført 49 milliarder kroner fra oljeinntektene til staten. En oppgang i kronekursen reduserte markedsverdien med 132 milliarder kroner.

Endringer i kronekursen betyr imidlertid ingenting for fondets internasjonale kjøpekraft. Det er først når pengene skal brukes her til lands at kronekursen får en innvirkning.

Les også: Nå eier du litt av denne eksklusive handlegaten (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.