Sentralbanksjef Øystein Olsen i Norges Bank har ikke hatt diskusjoner med Finansdepartementet vedrørende anbefalingen om å basere oljepengebruken i finanspolitikken på en tre-prosentregel i stedet for fire prosent.

Det sier han til TDN Finans torsdag.

- Vi diskuterer ikke det som står i årstalen med noen på forhånd. Heller ikke med finansministeren, sier han.

Bekymret for industrien
Olsen advarer også om at man setter hele industrigrener i fare ved å fase inn oljepenger gjennom offentlig sektor, og at det kan være vanskelig å reversere omstillingene dersom man bruker for mye.

Og sentralbanksjefen mener det er grunn til å være bekymret for industrien. Han påpeker at deler av næringslivet allerede sliter.

- Det er kanskje to grunner til det: At økonomien går bra og det at det fases inn oljepenger påvirker kostnadsnivået over tid, og samtidig opplever mye av eksportindustrien nå svake markeder - særlig i Europa, sier han.

Sterkere todeling
Olsen mener todelingen i norsk økonomi har blitt både sterkere og tydeligere den seneste tiden og at det derfor er grunn til å følge nøye med på utviklingen.

- Myndighetene kan tilpasse den økonomiske politikken og innretningen av den på en slik måte at de skaper gode rammevilkår for innovasjon og samtidig må man skape en fornuftig kostnadsutvikling, sier han, og påpeker at sistnevnte hovedsakelig er arbeidslivspartenes ansvar.

Les også: Norge lever over evne (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.