Den norske tollendringen på visse ostetyper og kjøttprodukter er proteksjonistisk, mener EUs regionalkommissær, Johannes Hahn. Den er ikke hva Unionen ventet fra venner og naboer, sa han i EU-parlamentet onsdag kveld.

– Kommisjonen anslår imidlertid at den økonomiske virkningen på kort til mellomlang sikt vil være begrenset, fremholdt Hahn.

– Tallene for de første fem månedene av 2013 viser at eksporten av ost fra EU til Norge faktisk har økt med 1,5 prosent, sa han, men understreket at det er på lang sikt Kommisjonen ser for seg negative konsekvenser for EUs eksport.

Tollendringen står i motsetning til EØS-avtalens mål om liberalisering av handelen, sa den østerrikske kommissæren.

Omstridt
Da Norge bestemte seg for å gå fra kronetoll til prosenttoll på visse landbruksprodukter fra nyttår, utløste det raseri i EU. I EU-parlamentet har danske og svenske representanter reagert sterkt.

Endringen ble diskutert i Parlamentet i Strasbourg onsdag kveld. Torsdag skulle de folkevalgte så stemme over en resolusjon der Norges blir bedt om å endre tiltaket.

Flere folkevalgte ga uttrykk for skuffelse i debatten kvelden før avstemningen.

– Det handler om å stå på sitt, sa den nederlandske parlamentarikeren Esther de Lange og tok opp straffetiltak mot norsk laks.

Det har også andre folkevalgte gjort tidligere.

Signaler
Men de europeiske folkevalgte var onsdag stort sett enige om å be Kommisjonen vurdere hvilke «sterke signaler» man kan sende til Norge, uten å nevne laks mer spesifikt.

– Vi vurderer hva som kan gjøres bilateralt og vil også ta dette med i betraktningen når på andre områder i forholdet til Norge, svarte Hahn. (©NTB)

(©NTB)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.