Parat-nestleder Vegard Einan venter fortsatt på svar etter at han leverte et brev om arbeidsforholdene i Ryanair direkte til statsminister Jens Stoltenberg (Ap) i oktober i fjor.

YS-organisasjonen Parat mener at norske myndigheter lukker øynene og aksepterer utnytting av ulovlig innleid arbeidskraft på Rygge.

Italienske Alessandra Cocca som går til sak mot lavprisgiganten etter å ha jobbet ti måneder for selskapet fra flyplassen i Østfold, støttes av Parat. Hun mener seg grovt utnyttet og usaklig oppsagt, noe Ryanair overfor NTB avviser som grunnløse påstander.

Samtidig har landets største fagforbud for flypersonell i flere år tatt opp det de mener er urettferdige forhold i flybransjen med norske myndigheter.

Slavekontrakt
– Statsforvaltningen aksepterer at utenlandske arbeidstakere lever på slavekontrakter på norsk jord. Myndighetene er kjent med problemstillingen, men de gjør likevel ikke noe. Det er unnfallenhet og aksept av forholdene, sier Parat-nestleder Vegard Einan til NTB.

Kabinpersonale som jobber for Ryanair tjener 122 kroner timen, får lønnstrekk for alt fravær uansett grunn, risikerer å få inndratt ferie når som helst – samtidig som de må regne med å pålegges fire ukers ubetalt permisjon for å møte selskapets behov for å nedbemanne i lavsesong.

Bare for å nevne noe av innholdet i arbeidsavtalene som NTB har fått kjennskap til og som vi omtalte bredt tirsdag.

Ville samordne
Einan mener at kritikken mot norske myndigheter også gjelder statsminister Jens Stoltenberg (Ap). Da Parat i høst mente at de var kommet til et punkt der det var null framdrift, rettet de en henvendelse til Statsministerens kontor.

– Myndighetene oppfatter og erkjenner urettferdigheten, men saken lider under manglende politisk gjennomskjæring. Ballen spilles mellom skattemyndigheter, Finansdepartementet, Samferdselsdepartementet, Luftfartstilsynet og andre impliserte. Det er behov for at Statsministerens kontor tar en samordnende og koordinerende rolle, het det blant annet i et brev som Parat sendte til Statsministerens kontor (SMK) i september i fjor.

Brevet er fortsatt ikke besvart.

– Parodi
Derimot henviser SMK nå spørsmål fra NTB til Samferdselsdepartementet, som er rett fagdepartement.

– Alle spørsmål må rettes dit, sier kommunikasjonsrådgiver Arvid Samland ved SMK, etter at vi blant annet har spurt om kommentar til kritikken fra Parat.

Einan mener at svaret illustrerer fagforbundets poeng. Han sier at håndteringen av brevet minner om en parodi.

– Først ble brevet sendt på vanlig måte i september. Intet svar. Så leverte jeg det personlig til Stoltenberg i oktober og sist fulgte vi opp med en purring på epost i november. Vi har fortsatt ikke fått svar. Når vi nå får vite at det er videresendt i systemet, så viser det at SMK lukker øynene for ubehagelige spørsmål, sier Einan.

Les også: Livredde Ryanair-ansatte frykter for jobbene sine
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.