Politiet i Oslo må daglig løslate utenlandske kriminelle som verken har bosted eller arbeid i Norge, fordi de ikke har kapasitet til å varetektsfengsle dem. Identiteten på de fleste er heller ikke kjent.

Til VG sier flere erfarne polititjenestemenn at de opplever at situasjonen er ute av kontroll. I enkelte uker denne sommeren har over 40 prosent av alle pågrepne i Oslo vært utenlandske statsborgere uten bosted eller arbeid her i landet.

En lav strafferamme og begrenset kapasitet fører til at vinningskriminelle ofte ikke framstilles for varetektsfengsling, men slippes ut på gata igjen og fortsetter med å begå vinnings- og narkotikaforbrytelser til tross for at de står oppført i politiets registre med stadig flere straffbare forhold.

Politiets arbeid blir vanskeliggjort fordi de ikke kan tvangsreturnere utenlandske statsborgere uten å kjenne deres virkelige identitet.

– ID-etterforskningssaker kan ta flere år. Dersom den kriminelle ikke samarbeider kan saken treneres lenge. Det er et forferdelig tungt arbeid, sier politioverbetjent Inga Berit Hovda ved Utlendingsavsnittet i Oslo politidistrikt.

Det finnes en lovhjemmel til å fengsle utlendinger som ikke samarbeider for å klargjøre sin virkelige identitet, men bestemmelsen har klare rettslige begrensninger og brukes derfor sjelden, skriver avisen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.