Rederienes skattefest etter seieren i Høyesterett vil medføre at 1,3 milliarder kroner må kuttes i revidert budsjett i vår, skriver Dagens Næringsliv.

Da den nye skatteordningen for rederiene ble presentert av finansminister Kristin Halvorsen (SV) høsten 2007, var et vesentlig poeng at rederiene skulle betale inn opparbeidede skattekreditter på 13 milliarder over ti år. Dommen i Høyesterett snudde opp ned på denne løsningen og fører til at rederiene slipper å betale inn milliardene.

- Dette vil bli smertefullt for den rødgrønne regjeringen. Når regjeringen allerede i februar vet at den mister 1,3 milliarder kroner i skatteinntekter, så tar jeg det for gitt at regjeringen dekker dette inn i revidert budsjett. Det er også viktig å huske på at regjeringen ikke kan hente disse pengene ved å øke andre skatter, uten å måtte bryte eget løfte om at skattene ikke skal øke ut over 2004-nivå, sier Høyres finanspolitiske talsmann Jan Tore Sanner til DN.

Jobber på spreng
Etter det DN kjenner til har dette problemet allerede slått inn med full tyngde i Finansdepartementets arbeid med revidert budsjett som legges frem i mai. 1,3 milliarder i 2010 budsjettet skulle komme fra rederienes skatteinnbetalinger, og er allerede satt av til andre formål i årets statsbudsjett.

Finansdepartementet jobber på spreng med saken og ønsker ikke foreløpig å si hva som blir konsekvensen av rederienes skatteseier over staten.

- Dette må tas i revidert budsjett. Det kan tenkes at Finansdepartementet nøyer seg med å omtale saken nå, men velger å skyve regningen foran seg. Men det vil ikke være en ordentlig måte å håndtere saken på, sier tidligere finansminister og stortingsrepresentant Per-Kristian Foss (H) til DN

SVs parlamentariske leder Heikki Holmås har tidligere uttalt til DN at partiet vil presse på for at rederiene likevel må betale inn skatten.

Les også: Rederiene vant milliardkampen

Krever omkamp om milliarder


Johnsen: - Vi må stramme inn

- Det er nå vi kan sette noe til side
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.