Georg Heygster fra universitetet i Bremen forteller at rekorden ble satt 8. september. Da var området med sjøis en halv prosent mindre enn i samme måned 2007.

- Den krympende sjøisen kan ikke lenger forklares med naturlig variasjon fra det ene året til det andre, sier Heygster.

Han legger i stedet skylden på den menneskeskapte globale oppvarmingen. Den er ekstra kraftig i Arktis, delvis fordi åpent hav absorberer mer varme fra solen enn isdekte områder. Dermed forsterkes oppvarmingen av at isen gradvis smelter.

Mer oljeboring?

Ulike forskergrupper opererer med litt forskjellige data og beregningsmetoder for sjøisen. US National Snow and Ice Data Center (NSIDC) har foreløpig ikke erklært ny smelterekord, men Heygster tror at hans amerikanske kolleger vil komme til samme konklusjon i løpet av kort tid.

Mindre is om sommeren åpner nye skipsruter og gjør det lettere å drive oljevirksomhet i Arktis. Forrige uke var isen nesten helt borte fra Nordvestpassasjen, og langs ruten mellom Europa og Asia nord for Sibir var det også åpent hav.

En rekke land og energiselskaper håper å kunne starte ny oljeutvinning i Arktis etter hvert som isen krymper. Oljen som pumpes opp vil i sin tur føre til mer klimautslipp og kraftigere global oppvarming d dersom et overveldende flertall av verdens klimaforskere har rett i sine antakelser.

Halvparten borte

Satellittmålingene av sommerisen i Nordishavet begynte i 1972, og siden den gang har arealet krympet med 50 prosent. Beregninger tyder dessuten på at isen er blitt mye tynnere i løpet av de siste tiårene, men dette er det ikke mulig å måle med like stor nøyaktighet.

Det amerikanske forskningssenteret NSIDC tror hele havområdet rundt Nordpolen kan være isfritt om sommeren allerede i 2030. Forrige gang man er sikker på at dette skjedde, var for 125.000 år siden. Da var samtidig havnivået mellom 4 og 6 meter høyere enn i dag, siden også isen på Grønland og i Antarktis delvis var smeltet bort.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.