I Riksrevisjonens rapport om den årlige revisjonen av statsbudsjettet, får NAV og kontrollen over penger som betales ut til nordmenn i utlandet eller utlendinger i Norge krass kritikk.

Revisjonen avslører elendig kontroll over pengene Norge gir til bosatte i utlandet. NAV har mangelfull statistikk for nesten alle saksområdene som gjelder bosatte i utlandet, kommer det frem av rapporten.

Feil i over halvparten av sakene
De såkalte utenlandspensjonene - som består av personer med trygderettigheter i utlandet eller utlendinger i Norge - fant Riksrevisjonen feil i over halvparten av uførepensjonene, i 40 prosent av de kontrollerte alderspensjonene og feil i 56 prosent av pensjonene som er manuelt beregnet.

"I andre saker er det ikke mulig å verifisere utbetalt pensjon ut fra opplysningene i saken", skriver Riksrevisjonen i rapporten.

Riksrevisjonen fant også feil eller mangelfull informasjon i 43 prosent av kontrollerte vedtaksbrev fra NAV til pensjonistene.

Riksrevisjonen har også gjennomført kontroll av saksbehandling av dagpenger til personer som arbeider i et EØS-land og bor i et annet, såkalte grensearbeidere - og utstedelse av attester for overføring av dagpengerettigheter til andre EØS-land.

Ikke-verifiserbare opplysninger
Revisjonen viste feilaktig eller ikke-verifiserbare opplysninger i en av tre attester for overføring av dagpengerettigheter fra Norge til andre EØS-land. I Riksrevisjonens kontroll av kvalitet i saksbehandling og utbetaling av sykepenger til arbeidstakere i EØS-land, er det også funnet mange feil og mangler.

Revisjonen viste også at det er vesentlige mangler ved dokumentasjonen av sykepengegrunnlag eller inntekt. I mange av de kontrollerte sakene forelå heller ikke dokumentasjon som viser at aktivitetskravet i folketrygdloven er oppfylt og totrinnskontroll i saksbehandlingen gjennomføres bare delvis.

NAV: - Vi er på rett vei
- Vi jobber hardt for at feil ikke skal oppstå. De aller fleste av NAVs brukere får riktig utbetaling, og vi rydder opp i saker hvor det avdekkes feil. Vi gjennomfører tiltak for å heve kvaliteten på sykepengeområdet. Blant annet innfører vi en nasjonal saksbehandlingsstandard. Det er også lagt ned mye arbeid i å heve kvaliteten på pensjonsutbetalingene, og brukerne våre skal være trygge på at de får den pensjonen de skal ha, sier arbeids- og velferdsdirektør Joakim Lystad.

NAV velger å fokusere på at Riksrevisjonen har godkjent NAVs regnskap for 2010.

- Vi er på rett vei, men vi har fortsatt mange utfordringer foran oss. Vi retter feil Riksrevisjonen har pekt på, sier Lystad.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.