Skatteregimet for norsk industri er ekstremt rettferdig, sa industrikonge Kjell Inge Røkke til skuffede sukk under Fremskrittspartiets landsmøte 1. mai.

Men partiet som ble stiftet på parolen «til sterk nedsettelse av skatter og avgifter» fikk støtte av Røkke på andre skatteområder.

Ap-sympatisøren fra Molde stilte nemlig spørsmål ved nivået på formuesskatten, og han gikk til frontalangrep mot toppskatten.

- Skattetrykket for dem som tjener rundt 300.000 og oppover er for tungt. Toppskatten er en urettferdig beskatning av verdifull kompetanse, sa Røkke - som i samme slengen hyllet arbeiderne og fagbevegelsen på arbeiderbevegelsens dag.

- Det er en fordel å drive industri i et land som er så godt organisert. Og det har fagbevegelsen en stor del av æren for at vi er. 1. mai er en viktig dag for arbeiderne. Det er da også på gulvet jeg føler meg mest hjemme, sa Røkke.

Tjent penger hver dag
Aker RGI-eier og - styreformann Røkke fortalte at skipsbygging var dømt nord og ned da han kom hjem til Norge i 1990.

- Men vi har tjent penger hver eneste dag. I Aker Kværner-systemet er det 45.000 ansatte på verdensbasis og 13.000 i høykostlandet Norge. Det hadde ikke vært mulig å tjene penger uten arbeidernes innsats og innstilling, sa Røkke.

Røkke fortalte også at han ikke klarer å engasjere seg i lønnsoppgjørene:

- Diskusjonen om en eller to kroner er bagateller og detaljer og uten effekt på kort sikt, men jeg er opptatt av de langsiktige effektene. Etterpå avsto Røkke fra å kommentere de streikende transportarbeidernes krav om et særskilt tarifftillegg.

Tankevekkende
Debattleder Siv Jensen inviterte BI-rektor Torger Reve, Røde Kors-generalsekretær og tidligere statssekretær for Ap Jonas Gahr Støre, IT-gründer Eilert Hanoa og Røkke til å diskutere blant annet EU-utvidelse og globalisering, det frivillige organisasjonslivet, utdanning og velferd.

- Tankevekkende, ja prikken over i-en på hele landsmøtet, slo partiformann Carl I. Hagen fast etter debatten.

- Det er positivt at Frp åpner opp for andre synspunkter enn sine egne, sier Gahr Støre. Også selvutnevnt sosialdemokrat Røkke mente at det var verdifullt å stille til debatt når landets nest største parti inviterer.

Det tapte er på kjøla
Røkkes svar på de utfordringene i forhold til EU-utvidelse og globalisering er at norske bedrifter vil klare de utfordringene som kommer, bare viljen er stor nok og forpliktelsen til eierskapet sterkt nok.

Han mente at det var naturstridig at en fisker (som ham) skulle kunne komme hjem og ta styring i de to store industrikonsernene Aker og Kværner.

- Det hadde ikke vært mulig, heller, om eierskapet hadde stått sterkere. Men en bedrift som har en god kultur vil alltid greie seg. Og eierne må tåle å ta bølgedalene. Og det tapte er ikke tapt, det ligger bare i kjøleskapet. Det kommer tilbake om jeg tror på det - i et langsiktig perspektiv, sa Røkke.

Fotballidiot
Røkke fikk skryt fra BI-professor Torger Reve for å ha gjort som rektoren anbefaler i sine bøker, til tross for at Røkke ikke har lest en eneste en av dem.

Det fikk Røkke til å slå tilbake med et glimt i øyet:

- Det er ikke høyskolene som er de viktigste i Norge, men yrkesskolene. Det er der vi får kompetente arbeidere, og skal industrien lykkes så må vi ha kompetente arbeidere, slo Røkke fast.

Industrikongen rundet av arbeidernes dag med eliteserieoppgjøret Viking-Molde på hjemmelagets nye stadionanlegg i Stavanger. For øvrig som selvutnevnt fotballidiot - ikke i kraft av å være fan og tilskuer, men som investor.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.