Finansminister Kristin Halvorsen fortsetter å strø milliarder av oljekroner utover Norge.

Les også: Pøser ut oljepenger

I 2010 legger regjeringen opp til å bruke 148,5 milliarder oljekroner, 44,6 milliarder mer enn handlingsregelen tilsier. Det er en økning på 14,6 milliarder kroner fra budsjettet for 2009.

Regjeringen ligger også i 2009 langt over handlingsregelen for bruk av oljepenger, først og fremst på grunn av den ekstraordinære tiltakspakken på 20 milliarder kroner som regjeringen la frem i januar.

I statsbudjsettet for 2009 ble det lagt opp til en oljepengebruk på 92 milliarder kroner, en oppgang på 14 milliarder kroner fra året før. I det reviderte budsjettet som ble som ble lagt frem i mai var oljepengebruken skrudd opp til 129,9 milliarder kroner, tilsvarende 5,7 prosent av oljefondets verdi ved årets slutt.

Skulle vært på 3.713 mrd.
Ifølge handlingsregelen kan ikke staten bruke mer enn fire prosent av realavkastningen av oljefondet over tid. Tanken er at dersom staten følger denne regelen vil ikke det årlige forbruket spise av kapitalen i fondet.

Dersom finansministeren skulle fulgt handlingsregelen til punkt og prikke i neste års budsjett, hadde oljefondet måttet være på 3.712,5 milliarder kroner ved utgangen av året. Ifølge regjeringens egne beregninger kommer oljefondet til å være på 2.600 milliarder kroner ved utgangen av 2009. Oljefondet økte til rekordhøye 2.522 milliarder kroner i august.

Hadde finansministeren fulgt handlingsregelen hadde oljepengebruken i statsbudsjettet for 2010 vært på 104 milliarder kroner.

Handlingsregelen er imidlertid, som Halvorsen også sier, fleksibel. Det bruker hun også som grunn når hun forklarer hvorfor budsjettet kan bli såpass høyt til neste år.

- Handlingsregelen åpner for at bruken av oljeinntekter det enkelte år kan avvike fra den langsiktige trenden, for å bidra til å jevne ut svingninger i økonomien. Finanskrisen og det kraftige internasjonale tilbakeslaget har gjort det nødvendig å benytte denne handlefriheten, og det vil vi også gjøre neste år. Samtidig må vi ta hensyn til at bruken av oljeinntekter nå ligger svært høyt, og økt bruk må balanseres mot hensynet til konkurranseutsatte næringer, sier Halvorsen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.