Etter at statsminister Jens Stoltenberg i sin nyttårstale i 2000 slo fast at tiden for de store norske vannkraftutbygningene var over, har det ikke vært bygget ut større vannkraftprosjekter i Norge.

Nettstedet Europower.com melder i dag at det svenske selskapet Laponia, som bare har samiske eiere, har planene klare for en gigantisk vannkraftutbygging på tre forskjellige steder i Nordland fylke.

Blir planen gjennomført, vil selskapet bygge ut kraftverk med en samlet årlig produksjon på hele 2,3 milliarder kilowattimer (2,3 TWh). Til sammenligning tilsvarer det produksjonen til Altakraftverket i 3,5 år.

Det største kraftverket, Lappland kraftverk, er tiltenkt en produksjon på drøyt 2 TWh og vil bygges i Sulitjelma i Fauske kommune. Lenger nord i Nordland, planlegges kraftverkene Musken og Grunnfjordbotn i Tysfjord, med en produksjon på henholdsvis 72 og 167 GWh.

Planene er i seg selv spektakulære nok, men måten prosjektet skal få sine nødvendige tillatelser på er ikke mindre fascinerende.

 

Norsk kraftverk - svensk lov
De planlagte kraftverkene kommer nemlig i en særstilling ettersom vannet de ønsker å utnytte kommer fra svensk side av riksgrensen. Selve kraftverkene vil ligge på norsk side av grensen. Siden det er svensk vann er prosjektet unndratt den norske samlet plan for vassdrag. Dette ble vedtatt for en måned siden.

Lappland kraftverk vil hente vannet sitt fra et svensk område som er nasjonalpark. Dette er ikke i strid med svensk lovgivning, får europower.com opplyst fra gigantprosjektets leder, Simon Andersen.

- Svensk lov sier at kraftutbygging i nasjonalparker er lov, men bare dersom det gagner lokal næringsutvikling. Og vi har aldri lagt skjul på at prosjektet vil komme lokale aktører til gode, sier Andersen.

Prosjektet må likevel opp til planbehandling som alle andre bygge prosjekter, skriver Europower.com.

Utbygging av kraftverk i samiske områder har historisk sett vært konfliktfylt, ikke minst ved den ikoniske altakraftverkutbyggingen på begynnelsen av 80-tallet. Så sent som i fjor høst protesterte svenske samer heftig mot norsk vindkraftutbygging i Sverige: Svenske samer vil stoppe Statkraft-utbygging

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.